Околић: Испитује се случај малтретирања у касарни у Пазарићу

Срна
Околић: Испитује се случај малтретирања у касарни у Пазарићу

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Испитује се случај малтретирања и вријеђања припадника Оружаних снага БиХ српске националности у касарни “Заим Имамовић” у Пазарићу код Сарајева и очекује се да за седам дана буде објелодањено шта се ту дешавало, изјавио је вечерас Срни замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић.

Околић је рекао да је добио информацију о дешавањима у касарни у Пазарићу и да су издати задаци да се изврше провјере, цијели случај испита и утврде чињенице и околности.

“Надлежни старјешина је добио задатак да на свом нивоу, како то иде према правилнику, предузме потребне активности да достави информације”, рекао је Околић.

Он је напоменуо да ових дана треба да добије извјештај и да ће по добијању званичних информација предузети одговарајуће мјере, те да ће процес бити транспарентан.

Уколико се испостави да су тачне информације које је добио, Околић је истакао да се мора утврдити ко су свједоци, те да ће дати налог за ширу истрагу.

Околић је истакао да таква дешавања нису добра и да су у посљедње вријеме сумњиве међунационалне релације у Оружаним снагама БиХ.

“Увијек може доћи до нежељених догађаја и лако је подстакнути у Министарству одбране, односно Оружаним снагама било какве инциденте”, рекао је Околић и додао да сви они који немају добре намјере не његују коректност и добре односе у Оружаним снагама БиХ.

На питање да ли би у цијелу ситуацију требало да се укључи правосуђе, Околић је одговорио да ће се, ако буде елемената за дјеловање, укључити али да је увјерен да се то може завршити унутар Оружаних снага уколико буде добре воље.

“Међутим, овдје се може десити да нема добре воље чим се допустило да се дешавају такве ствари које доводе до тензија, вријеђања и изазивања било какве нетрпељивости”, рекао је Околић, који сматра да је у сваком случају још рано давати оцјене.

Говорећи о томе да ли су упознати министар одбране у Савјету министара Сифет Поџић и начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Сенад Машовић, Околић је рекао да је Поџић на путу и да не зна да ли је обавијештен, док би Машововић требало да зна шта се дешава унутар Оружаних снага.

РТРС вечерас је објавила да им је из више извора потврђено да су припадници Оружаних снага БиХ српске националности у касарни “Заим Имамовић” у Пазарићу код Сарајева изложени малтретирању и вријеђању на националној основи.

Један од бошњачких официра тјерао је војнике српске националности који у Пазарићу завршавају основну обуку, да кажу да постоји само БиХ и ништа друго, да је Ратко Младић злочинац, те да им је пријетио судом.

Послије таквих пријетњи, писаним путем су изјавили да се не осјећају безбједно у касарни.

РТРС наводи да је исти официр, када је војнике бошњачке националности водио на вјерски обред у оближњу џамију, тражио од њих да на његов узвик Текбир, гласно одговоре Алаху екбер, што је наишло на негодовање и појединих Бошњака у Оружаним снагама.

О инциденту се није огласила заједничка команда Оружаних снага нити Министарство одбране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана