Охрабрујући подаци Инспектората РС: Карантини смањили прилив путника

Анита Јанковић Речевић
Охрабрујући подаци Инспектората РС: Карантини смањили прилив путника

БАЊАЛУКА - Успостављање шаторских карантина на граничним прелазима и у локалним заједницама широм Српске знатно је смањило прилив путника из иностранства, којих је сада око стотинак дневно.

У Инспекторату РС, који је од 16. марта увео двадесетчетворочасовни надзор уласка путника из иностранства на граничним прелазима у Српској, истичу да су од тада издали 31.721 рјешење о упућивању у изолацију и карантин. Од укупног броја тих рјешења око 11.000 се односи на особе са пребивалиштем у ФБиХ, њих око 600 је пријављено у Брчко дистрикту, док су остали из РС.

- Најоптерећенији прелази су Градишка, Брод, Рача, Каракај и Клобук, на којима је извршено 85 одсто контрола. Успостављањем карантина на граничним прелазима и у јединицама локалне управе знатно је смањен број путника који улазе у Српску и протекле седмице се у просјеку кретао око стотинак путника дневно - казали су у Инспекторату РС.

Вршилац дужности директора Инспектората РС Драгутин Шкребић, који је протеклих дана обишао граничне прелазе Градишка, Рача и Каракај, да би провјерио стање на терену, оптерећеност система контроле те евентуалне потребе за ангажовањем додатних капацитета, рекао је да успостављени начин рада задовољава потребе у односу на евидентирани проток лица и робе.

- Инспектору на граничном прелазу за издавање рјешења о упућивању возача у изолацију и под здравствени надзор у просјеку су потребна три минута. Они након завршетка поступка за једног возача, одмах раде поступак за сљедећег, без чекања да буду завршене процедуре које спроводе шпедитери и цариници - рекао је Шкребић.

Он је истакао да је Инспекторат РС с циљем бржег протока робе у међународном транспорту и растерећења теретног саобраћаја успоставио двадесетчетворочасовно радно вријеме и за инспекторе који врше контролу робе приликом увоза, а која подлијеже обавезном инспекцијском прегледу, те да у том режиму инспектори раде већ петнаестак дана.

- До сада су прегледане 4.654 пошиљке различите врсте робе. Упркос бројним потешкоћама и непознаницама које су се јављале у различитим сегментима, успјели смо захваљујући преданом ангажману запослених да одговоримо свим задацима које нам је задао Републички штаб за ванредне ситуације - казао је Шкребић и навео да су безусловну подршку републичким инспекторима дали и инспектори јединица локалне самоуправе, који су по овлашћењу ангажовани за надзор на одређеним граничним прелазима.

Према његовим ријечима, старосна структура инспектора веома је неповољна, јер велики број њих има више од 60 година.

- Много инспектора је близу старосних граница које су означене као најризичније, али су предано извршавали своје задатке, што ће чинити и даље. Поједина подручна одјељења Инспектората удаљена су и по неколико часова вожње од граничних прелаза, што је од инспектора изискивало да раде по 18 часова у континуитету - додао је Шкребић.

Забрањен увоз

У Инспекторату РС у четвртак су истакли да је фитосанитарна инспекција забранила увоз 24 тоне сјемена јечма из Хрватске, јер није испуњавало норме квалитета. Нагласили су да с обзиром на почетак прољећне сјетве и актуелну ситуацију изазвану епидемијом вируса корона, инспектори појачано контролишу пољопривредни репроматеријал приликом увоза и у промету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана