Огро­ман ри­зик од те­ро­ри­зма, штрај­ко­ва и по­бу­на у БиХ

Дар­ко Мо­мић
Огро­ман ри­зик од те­ро­ри­зма, штрај­ко­ва и по­бу­на у БиХ

Ба­ња­лу­ка - БиХ је зе­мља са ви­со­ким ри­зи­ком и нај­го­ра зе­мља у ре­ги­о­ну ка­да је ри­јеч о ри­зи­ку од те­ро­ри­зма и по­ли­тич­ког на­си­ља и на­ла­зи се у гру­пи са Укра­ји­ном, Са­у­диј­ском Ара­би­јом и Сје­вер­ном Ко­ре­јом.

Ово се на­во­ди у го­ди­шњој ма­пи ри­зи­ка од те­ро­ри­зма и по­ли­тич­ког на­си­ља ко­ји је из­ра­ди­ла аген­ци­ја АОН, водећа аген­ци­ја у сви­је­ту у обла­сти про­цје­не гло­бал­ног ри­зи­ка за по­сло­ва­ње ком­па­ни­ја и оси­гу­ра­ва­ју­ћих ку­ћа.

У из­вје­шта­ју се на­во­ди да ри­зик од те­ро­ри­стич­ких на­па­да, са­бо­та­жа, штрај­ко­ва, гра­ђан­ских пре­ви­ра­ња, али и од по­бу­на и гра­ђан­ског ра­та оста­је на ви­со­ком ни­воу и да је БиХ и по то­ме нај­го­ра у ре­ги­о­ну.

- Ал­ба­ни­ја и Сје­вер­на Ма­ке­до­ни­ја има­ју реј­тинг сред­њег ри­зи­ка, док Ср­би­ја и Цр­на Го­ра има­ју ни­зак ри­зик од те­ро­ри­зма - на­во­ди се у из­вје­шта­ју.

Ка­да је у пи­та­њу оп­шти ри­зик, аген­ци­ја АОН на­во­ди да је он у БиХ остао не­про­ми­је­њен у од­но­су на прет­ход­ну го­ди­ну и још уви­јек је оци­је­њен као сред­ње ви­сок.

- И ка­да је ри­јеч о оп­штем ри­зи­ку за по­сло­ва­ње, БиХ је нај­ло­ши­је ран­ги­ра­на у ре­ги­о­ну, по­што су Ср­би­ја, Сје­вер­на Ма­ке­до­ни­ја и Ал­ба­ни­ја озна­че­не као зе­мље са сред­њим ри­зи­ком. По­ли­тич­ки си­стем је не­ста­би­лан на­кон што ни­је до­шло до фор­ми­ра­ња вла­сти по­сли­је оп­штих из­бо­ра у 2018. го­ди­ни, као и због раз­ми­ри­ца из­ме­ђу по­ли­тич­ких и ет­нич­ких фрак­ци­ја - на­во­ди се у из­вје­шта­ју.

По­ред не­фор­ми­ра­ња вла­сти и ет­нич­ких раз­ми­ри­ца, у из­вје­шта­ју се ис­ти­че да ак­тив­но дје­ло­ва­ње Ру­си­је, про­ру­ских гру­па, али и др­жа­ва за­па­да и да­ље има уло­гу у по­гор­ша­ва­њу по­ли­тич­ке ста­бил­но­сти.

Про­фе­сор Фа­кул­те­та без­бјед­но­сних на­у­ка ба­ња­луч­ког Уни­вер­зи­те­та и бив­ши ми­ни­стар унутрашњих по­сло­ва РС Дра­го­мир Јо­ви­чић ка­же да не­ма раз­ло­га да се сум­ња у оцје­ну да је у БиХ по­гор­ша­на без­бјед­но­сна си­ту­а­ци­ја, али ис­ти­че да не­ма по­тре­бе ни на ко­га са стра­не пре­ба­ци­ва­ти кри­ви­цу или од­го­вор­ност због та­квог ста­ња.

- О ка­квој по­ли­тич­кој ста­бил­но­сти го­во­ри­мо у зе­мљи у ко­јој хр­ват­ском чла­ну Пред­сјед­ни­штва сме­та пе­ље­шки мост или у ко­јој де­сет мје­се­ци по­сли­је из­бо­ра ни­је фор­ми­ра­на ле­ги­тим­на власт?! Ути­цај стра­ног фак­то­ра на по­ли­тич­ку не­ста­бил­ност и на­ру­ше­ну без­бјед­но­сну си­ту­а­ци­ју у БиХ си­гур­но по­сто­ји, али на БиХ ле­жи нај­ве­ћа од­го­вор­ност за та­кав из­вје­штај АОН-а. У од­но­су на про­шлу го­ди­ну ми­грант­ска кри­за је до­дат­но на­ру­ши­ла без­бјед­но­сну си­ту­а­ци­ју, па је до­бро ако ин­ве­сти­то­ри при­ста­ју да уло­же ијед­ну мар­ку - ка­же Јо­ви­чић.

Ње­го­во ми­шље­ње ди­је­ли та­ко­ђе бив­ши ми­ни­стар по­ли­ци­је РС и пред­сјед­ник Фо­ру­ма за без­бјед­ност Ба­ња­лу­ка Ра­ди­слав Јо­ви­чић, ко­ји ка­же да је ста­бил­на без­бјед­но­сна си­ту­а­ци­ја те­мељ за све оста­ло.

- Без­бјед­ност ни­је све, али без без­бјед­но­сти не­ма ни­шта. Без ста­бил­не без­бјед­но­сне си­ту­а­ци­је не­ма ула­га­ња, ни ме­ђу­ет­нич­ког ра­зу­ми­је­ва­ња, не­ма ни­шта, јер ни­ко не же­ли да ула­же но­вац у не­бе­збјед­но под­руч­је - ка­же Јо­ви­чић.

Еко­ном­ски ри­зик

У из­вје­шта­ју аген­ци­је "ОН на­во­ди се да је ко­руп­ци­ја и да­ље ри­зик за по­сло­ва­ње у БиХ, али и да се на­ста­вља­ју на­по­ри да се она сма­њи у окви­ру пу­та зе­мље ка Европ­ској уни­ји.

- Ин­сти­ту­ци­о­нал­ни ри­зи­ци у БиХ су умје­ре­но ви­со­ки. БиХ и да­ље има сред­ње ви­сок ри­зик од упли­та­ња вла­сти у еко­но­ми­ју, има сла­бу за­шти­ту имо­вин­ских пра­ва и ло­шу ин­фра­струк­ту­ру. Упр­кос ре­ла­тив­но здра­вом од­но­су дуг - БДП, власт се су­о­ча­ва са по­те­шко­ћа­ма у по­ди­за­њу ка­пи­та­ла. Све ово по­ди­же укуп­ни еко­ном­ски ри­зик зе­мље - на­во­ди се у из­вје­шта­ју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана