Огласио се адвокат из Њемачке: Ево колика казна очекује Мирнесу

ГС
Огласио се адвокат из Њемачке: Ево колика казна очекује Мирнесу

Јавност не престаје да нагађа колика казна очекује Мирнесу С, поријеклом из БиХ, која је након вишемјесечне потраге ухапшена на аеродрому у Штутгарту, а за њом је чак била расписана потјерница и награда од 37.500 евра.

Мирнеса, за којом се трагало због сумње да је украла милион евра, је путем свог адвоката обавијестила њемачке власти да жели да се преда, послије чега су је ухапсили истражиоци са савезном полицијом. О висини њене казне се доста нагађало, а адвокат Един Коца који ради у Њемачкој, за портал “Аваз” истакао је да се ово што је она урадила “сматра обичном крађом”.

- Врста казне не зависи од тога колико је украла, већ који тип крађе је у питању. Односно, постоји обична крађа и тешка крађа - истиче Коца.

Додаје и то да за квалификацију казне није важна цифра нити количина новца.

- На то се гледа да ли је она то урадила да би себе издржавала, али се то никада неће моћи доказати - рекла је Коца.

Пет година казне

Коца истиче и то да ако је она имала приступ том новцу, без обзира на то што је ријеч о великој цифри, на ситуацију ће се гледати другачије.

- Ако новац није био закључан, односно ако је она имала приступ и узела га, за то ће добити максималну казну од пет година затвора. Тешка крађа је десет година, док ако је организована крађа онда слиједи казна од 15 година затвора. Али колико сам ја чуо тако нешто се још никада није доказало у Њемачкој - истакао је Коца.

Уколико она не врати новац, адвокат Коца сматра да неће лежати ни пет година колико је обично казна, већ до три године.

Кривица фирме

Правосуђе у Њемачкој ће, према мишљењу адвокада Коце, доста ствари пребацити и самој фирми.

- Ако је фирма дозволила да она сама буде с толиким новцем, онда ће се и то гледати, јер у таквим случајевима увијек мора двоје да буде присутно – наводи Коца.

За крај је истакао и то да још није чуо да је украдена толика цифра, без употребе силе, јер је и у својој каријери имао клијенете који су украли до 50 хиљада евра, али су прошли само са условном казном.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана