ОЕБС: Обезбиједити средства за изборе

Срна
ОЕБС: Обезбиједити средства за изборе

САРАЈЕВО - Мисија ОЕБС-а у БиХ подсјетила је Савјет министара, Предсједништво БиХ и Парламентарну скупштину БиХ на законску обавезу обезбјеђења средстава за организовање избора.

 „Поступајући у складу са одредбама Изборног закона БиХ, Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ расписала је локалне изборе 7. маја, што значи да средства за финансирање изборног процеса морају бити обезбијеђена до 22. маја“, саопштено је из Мисије ОЕБС-а у БиХ.

У саопштењу се наводи да „условљавањем одобравања средстава неопходних за одржавање избора заснованим на политичким расправама у вези са саставом ЦИК-а власти ризикују да наруше уставни поредак и функционисање демократије“, те да би примједбе у вези са процесом именовања чланова ЦИК-а требало рјешавати пред надлежним судом, поштујући законски прописане процедуре.

„Опструисање избора на овај начин кршило би политичка права свих грађана БиХ и било би у супротности са опредјељењима БиХ као државе чланице ОЕБС-а да организује и одржава изборе у складу с међународним обавезама и стандардима, укључујући обавезе ОЕБС-а“, наводи се у саопштењу.

Мисија ОЕБС-а у БиХ истиче да у ЦИК-у треба да раде високо квалификоване, стручне и непристрасне особе, које су по закону обавезне да надгледају спровођење Изборног закона БиХ на потпуно независан и непристрасан начин.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана