Одвози се сумњиви отпад из центра Босанског Грахова

Срна
Одвози се сумњиви отпад из центра Босанског Грахова

БОСАНСКО ГРАХОВО - Пронађено је рјешење за три шлепера отпада који је стигао из Италије и истоварен у центру Босанског Грахова - враћа се одакле је стигао.

Након састанка представника општине, кантоналне инспекције, полиције и граничне службе, договорено је да се отпад сумњивог поријекла натовари на камионе и извезе из Грахова.

За сада су само два камиона натоварена, али превозник је на себе преузео обавезу да се у наредна два дана врати по остатак. Начелник Босанског Грахова каже да се са потпуном сигурношћу не зна ни врста отпада, ни његов наручилац.

“Ко је наручио отпад не знамо, само знамо да је отпад стигао из Италије, да је фирма наводно регистрована у Дрвару, да је човјек који је директор фирме из Дрвара данас није доступан за полицијску обраду. Сутра ће директор бити приведен и саслушан, и тад ће бити више информација ко је све учествовао у довожењу отпада из Италије”, рекао је Милорад Глигић, начелник општине Босанско Грахово.

Шлепери пуни отпада - према непотврђеним информацијама текстилног - јуче су истоварени у бившу фабрику обуће “Борац” у самом центру града, док се неутврђена количина отпада налази и на локалној депонији Корита. Због тога су незадовољни мјештани блокирали путне правце према Дрвару, Ливну и граничном прелазу Стрмица ка Хрватској у знак протеста. Кажу да су забринути, јер су у отпаду видјели и заштитне маске, потенцијални извор заразе корона вирусом. Додају да су добили увјерења од полиције да ће све бити раскринкано, али да од свог протеста не одустају.

“Отпад који су истоварили на градску депонију, без ичијег питања, без икога, и тај отпад хоћемо да склоне. Ако се то не уклони - ми одавде не идемо, док један жив има. Па ћемо видјети, ко ће истрајати до краја. Морамо истрајати до краја. Јер не могу нас тровати, већ 30 година нас трују”, истакао је Мирко Благојевић, Босанско Грахово.

Сумњиви отпад је истоварен и на двије локације у Дрвару. Начелница ове општине каже да су све расположиве екипе од јутрос на терену, а да је у току истрага како се фирма која је наводно требала да прими отпад регистровала у Дрвару.

“Ми захтјевамо да се то у року од 24 сата извезе из Дрвара, тамо одакле је и дошло, или да возе тамо гдје су они којима су дали да се то увезе”, нагласила је Душица Рунић, начелник Општине Дрвар.

Министар екологије и туризма Федерације БиХ Едита Ђапо изјавила је да је одмах по сазнању да је у Босанском Грахову и Дрвару одложен рециклажни отпад, обавијестила Федералну управу за инспекцијске послове, те тражила да хитно реагују и утврде да ли је ријеч о опасном или безопасном отпаду, те да ли је он прописно лагерован.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана