Одржана комеморација поводом смрти Здравка Крсмановића

Срна
Одржана комеморација поводом смрти Здравка Крсмановића

Фоча - У Фочи је данас одржана комеморација поводом смрти потпредсједника Народног демократског покрета (НДП) Здравка Крсмановића.

Потпредсједник НДП-а Момчило Новаковић рекао је на комеморативном скупу да је смрт пресрела Здравка Крсмановића на путу на коме је имао још много воље, планова и зачуђујуће много енергије.

“Помало својеглав, али увијек чврст, био је спреман сваког саслушати, али често није имао длаке на свом бритком језику. Желио је договор и разговор, али је одбијао да прави трули компромис”, рекао је Новаковић.

Он је додао да се Крсмановић залагао за социјалну правду, солидарност, правичност, достојанство, а посебно за своје Подриње и Фочу, којима се поносио, те да ће остати упамћен по чврстим и бескомпромисним ставовима, али и позивима за дијалог.

Дугогодишњи сарадник Здравка Крсмановића, потпредсједник Општинског одбора НДП-а у Фочи Оливера Елез истакла је да ће Крсмановић остати упамћен као градитељ капиталних грађевинских објеката у Фочи, попут Градске дворане, Аква парка, мостова, Храма Светог Саве.

Она је истакла да је Крсмановић зрачио невјероватном енергијом и неуништивим оптимизмом.

“Политичка борба Здравка Крсмановића и начин изражавања били су потпуно неуобичајени, ван свих клишеа, али увијек концизно припремљени и без сувишних фраза. Говорио је народним језиком”, рекла је Елезова.

 

Начелник општине Фоча Радисав Машић рекао је да ће Фочаци памтити Здравка Крсмановића, који је у два мандата био на челу ове локалне заједнице, по ономе што је оставио свом вољеном граду.

Крсмановић је добитник бројних награда, међу којима су специјално признање Европског удружења менаџера за најменаџера локалне управе у БиХ за 2007. годину, као и специјалног признања Европског удружења новинара за развој туризма у БиХ 2009. године.

У избору за личност године БиХ добитник је награде за најбољег начелника у Републици Српској у 2010. години, затим “Златне туристичке круне” од Удружења хотелијера БиХ у 2011, а од Ворлдстрит асоцијације из Берлина добитник је специјалног признања за развој фудбала и промоције европских вриједности кроз организацију Међународног турнира “Фудбал френдс” и сарадњу са Фифом кроз програм “Фудбал за наду”.

Интернационална лига хуманиста 2012. додијелила је Крсмановићу признање лидер локалне заједнице деценије са златном плакетом за развој локалне самоуправе у складу са Европском повељом.

Након комеморације, Фочаци су некадашњег начелника на вјечни починак испратили из Храма Светог Саве, чију градњу је 2006. године, као тадашњи предсједник Црквеног одбора, започео Здравко Крсмановић.

Сахрана Здравка Крсмановића биће обављена на гробљу Бараковац у Фочи у 14.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана