Oдржан виртуелни састанак Савјета безбједности УН

Срна
Oдржан виртуелни састанак Савјета безбједности УН

ЊУЈОРК - Савјет безбједности УН одржао је први састанак о пандемији вируса корона и пружио подршку напорима генералног секретара свјетске организације Антонија Гутереса у вези са негативним утицајем обољења по мир и безбједност.

Гутерес се обратио учесницима виртуелног састанка поводом глобалне здравствене кризе. У свијету је заражено око 1,5 милиона људи, а умрло је 90.000 у преко 200 земаља.

- Пандемија представља значајну пријетњу одржавању међународног мира и безбједности и потенцијално води расту социјалних немира и насиља који би у великој мјери могли да поткопају нашу способност да се боримо против болести - рекао је Гутерес.

Он је додао да ће “ангажовање Савјета безбједности УН бити од кључног значаја за ублажавање импликација пандемије Ковид-19 по мир и безбједност”.

“Сигнал о јединству и одлучности из Савјета заиста би значио много у овом забрињавајућем времену”, рекао је Гутерес.

Дипломате су раније оптужиле САД и Кину да је Савјет безбједности УН због њих неактиван у вези са пандемијом.

Пекинг је опрезан према укључивању овог тијела и тврди да ова ситуација није у његовом мандату, а Вашингтон инсистира да било каква акција Савјета треба да се односи на поријекло вируса, што смета Кини, гдје се вирус појавио крајем прошле године.

Кинески амбасадор при УН Жанг Јун рекао је на састанку Савјета безбједности да треба одбацити сваку стигматизацију или политизовање.

“Да би се превазишао овај глобални изазов, потребни су нам солидарност, сарадња, узајамна подршка и помоћ, а свађе или тражење жртвеног јарца не воде нас никуда”, рекао је Жанг.

Амерички амбасадор Кели Графт изјавила је током састанка да су “очи свијета упрте у сваког од нас у овом Савјету” и да се “мора ступити у акцију ради спасавања живота”.

“Најефикаснији начин да се обузда пандемија је кроз прецизно сакупљање података на научној основи и кроз анализу поријекла, карактеристика и ширења вируса”, рекла је она.

Послије састанка објављено је кратко саопштење, усвојено консензусом, у којем се изражава подршка Гутересовим напорима у вези са потенцијалним утицајем Ковид-19 на земље захваћене сукобима.

Евентулана резолуција Савјета безбједности УН могла би да буде израз подршке његовој иницијативи да се усвоји прекид ватре у сукобима широм свијета и да се испоручи хуманитарна помоћ у борби против вируса, као и да се апелује за координисан глобални приступ сузбијању пандемије.

Савјет безбједности УН нема друга овлаштења у вези са пандемијом осим да посвети пажњу њеним економским посљедицама, изјавио је Ричард Гоуан, директор УН у Међународној кризној групи.

“Оно што Савјет може да уради јесте да пројектује мало међународног јединства пред овом болешћу”, рекао је Гоуан.

За усвајање резолуције потребно је девет гласова “за” и ниједан вето од сталних чланица Савјета безбједности УН.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана