Одлука Уставног суда БиХ нарушава дејтонски баланс

Срна
Одлука Уставног суда БиХ нарушава дејтонски баланс

БАЊАЛУКА - Тачно 85.596 хектара пољопривредног земљишта у 25 општина и градова Републике Српске - нешто мање од површине цијелог Требиња - толико би ниво БиХ да отме од Српске посљедњом одлуком Уставног суда БиХ, јавља АТВ.

Овиме би се, како се наводи, додатно нарушио дејтонски баланс, којим 51 одсто територије у БиХ припада Федерацији БиХ, а 49 одсто Републици Српској.

Одлуком Уставног суда, највише би био погођен Соколац - више од 10.500 хектара пољопривредног земљишта на територији ове општине би било отето од Српске и преписано на заједнички ниво власти.

Шипово и Невесиње би остали без више од 9.000 хектара, док би у Градишци и Мркоњић Граду на БиХ било преписано 7.800, односно 7.300 хектара.

Ово земљиште се налази у свим дијеловима Српске, од Лијевча до Семберије, али и неколико општина у Херцеговини, рачунајући и град Требиње.

Углавном је ријеч о великим и уређеним комплексима са најквалитетнијим пољопривредним земљиштем и изграђеном инфраструктуром, који су некада били у власништву великих пољопривредних комбината.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица каже да би ова општина, у којој је око 40 одсто територије пољопривредно, одлуком Уставног суда БиХ могла доћи у веома тежак положај.

“Све што је обрадиво и што вриједи обухваћено је овом одлуком Уставног суда БиХ. То је више од 10.000 хектара, 100.000 дунума, и то је велики проблем за општину, за њен даљи развој, за функционисање. Извршићемо консултације у надлежном министарству и у Влади Републике Српске, да видимо како наставити даље”, додао је Бјелица.

Уставни суд БиХ донио је одлуку према којој је Уставу БиХ супротан члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Српске, којим је прописано да пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посјед Српске.

Уставни суд је утврдио да је ријеч о искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине.

Народна скупштина Републике Српске лани је усвојила Закон о пољопривредном земљишту, којим је дефинисано да је државно пољопривредно земљиште својина Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана