Одлука о привременом одгађању плаћања пореских обавеза

Срна
Одлука о привременом одгађању плаћања пореских обавеза

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске на данашњој сједници донијела је Одлуку о привременом одгађању плаћања пореских обавеза. У саопштењу из Владе Српске наводи се да се обавезе по основу пореза на добит, накнаде за унапређење општекорисних функција шума и противпожарне накнаде по годишњој пореској пријави за 2019. годину, које доспијевају за плаћање до 31. марта, привремено одгађају до 30. јуна ове године.

Обавеза по основу пореза на доходак по годишњој пореској пријави за порез на доходак за 2019. годину, која доспијева за плаћање 31. марта, такође се привремено одгађа до 30. јуна.

Одгађање ових плаћања односи се на привредне субјекте /правна лица и предузетнике/ који усљед мјера на спречавању ширења вируса корона имају потешкоће у пословању о чему привредни субјекти подносе писмену изјаву Пореској управи.

Ове обавезе привредни субјекти ће плаћати у ратама до краја ове године.

За спровођење ове одлуке задужују се Министарство финансија и Пореска управа, а Одлука ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у “Службеном гласнику Републике Српске”.

У образложењу Одлуке о привременом одгађању плаћања пореских обавеза до 30. јуна доноси се у складу са чланом 43 став 3 Закона о Влади Републике Српске као мјера Владе с циљем ублажавања посљедица и потешкоћа које привредни субјекти имају у пословању усљед ограничења уведених због спречавања ширења вируса корона у Српској и регији.

Одлука се односи на привремено одгађање плаћања обавеза по основу пореза на добит /правних лица/, који се обрачунава на годишњој пореској пријави пореза на добит за 2019. годину, а чији је рок за предају Пореској управи и за уплату на Рачун јавних прихода Републике Српске до 31. марта.

Такође, одлука се односи и на одгађање плаћања обавеза по основу пореза на доходак /предузетника/ који се обрачунава на годишњој пореској пријави пореза на добит за 2019. годину, а чији је рок за предају Пореској управи и за уплату на Рачун јавних прихода Републике Српске до 31. марта.

Привредни субјекти обухваћени овом одлуком /правна лица и предузетници/, који имају потешкоће у пословању ради примјене мјера на спречавању ширења вируса корона, обавезни су да доставе Пореској управи писану изјаву с описом потешкоћа у пословању.

Према процјенама Министарства финансија Републике Српске рађеним за потребе израде Буџета за 2020. годину, те кретању наплате прихода у периоду јануар-фебруар ове године, очекивани приходи по основу пореза на добит за март и април су 93,5 милиона КМ.

С обзиром да се порез на добит плаћа аконтативно до 10. у мјесецу за претходни мјесец, а порески обвезник је дужан да плати порез по годишњој пореској пријави до 31. марта ове године за 2019, овај планирани износ од 93,5 милиона КМ обухвата и аконтативне уплате и уплате по годишњој пореској пријави за 2019. годину.

“Посматрајући уплате из претходних година запажамо да порески обвезници уплаћују порез на добит по годишњој пореској пријави и послије 31. марта, то јесте у априлу, претпоставићемо да ће и ове године бити исти случај. Од 1. до 12. марта ове године, према подацима Пореске управе Републике Српске, наплаћено је 16,4 милиона КМ, а у периоду од 13. марта до 30. априла ове године очекује се уплата у износу од око 77 милиона КМ по основу пореза да добит /аконтативне уплате и уплате по годишњој пријави/”, наводи се у саопштењу.

По основу прихода од самосталних дјелатности у периоду од 13. марта до 30. априла ове године очекује се приход у износу од 8,3 милиона КМ, а у периоду од 1. до 12. марта, према подацима Пореске управе, наплаћено је 1,2 милиона КМ пореза на приходе од самосталних дјелатности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана