Одлука о одгађању избора у рукама посланика, измјене закона на дневном реду 23. априла

Дарко Момић
Одлука о одгађању избора у рукама посланика, измјене закона на дневном реду 23. априла

САРАЈЕВО - Сједница Колегијума Представничког дома Парламента БиХ требало би да буде одржан 15. априла, а сједница овог дома 23. априла и на њој би требало да се нађу предложене допуне Изборног закона иако о томе не постоји усаглашен став, сазнаје "Глас Српске".

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ тврди да би без тих измјена 4. маја морала да распише и закаже изборе за 4. октобар, што је у оваквој епидемиолошкој ситуацији, кажу, практично неизводиво.

Шефица Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сњежана Новаковић Бурсаћ, с друге стране, каже да у овом тренутку још не види потребу за хитном интервенцијом у изборном законодавству.

- Није дошло вријеме за расписивање избора, па тиме ни за њихово одгађање. Сматрамо да је приједлог преурањен, а посебно треба обратити пажња и на одређене надлежности које ЦИК себи жели да прискрби, иако знам да је у овом тренутку упитан кредибилитет те институције - каже Новаковић Бурсаћ.

Централна изборна комисија БиХ упутила је иницијативу Парламенту БиХ да усвоји допуне Изборног закона БиХ како би се, због стања узрокованог епидемијом вируса корона, одгодило расписивање и одржавање локалних избора.Из ЦИК-а БиХ у јуче је саопштено да је на кореспондентној сједници усвојен закључак о покретању иницијативе за доношење закона о допунама Изборног закона БиХ који је упућен Парламенту БиХ.

- Предложеним допунама Изборног закона БиХ уводи се појам ванредних околности које подразумијевају ванредну ситуацију, те стање природне непогоде и друге несреће, проглашене од надлежних институција у БиХ и утврђује да ЦИК има овлашћења да донесе одлуку о одгађању расписивања и одржавања избора, што до сада није било прописано - наводи се у саопштењу.
Такође, наводи се даље, предлаже се прописивање обавезе ЦИК-а да донесе одлуку о расписивању и одржавању избора кад утврди да су испуњени услови за одржавање избора у складу са Изборним законом БиХ, а најкасније у року до 90 дана од престанка ванредних околности.
- Оцјена постојања законских услова за одржавање одгођених избора била би у надлежности ЦИК-а, који би ову одлуку био овлашћен донијети и за вријеме трајања ванредних околности, уколико утврди да те околности више не онемогућавају организацију одржавања избора у складу са Изборним законом БиХ - наводи се у саопштењу.

ЦИК подсјећа да је због епидемиолошке ситуације у земљи у вези са спречавањем ширења епидемије вируса корона Савјет министара 17. марта донио Одлуку о проглашењу настанка стања природне или друге несреће на територији БиХ, као и Одлуку о поступању институција БиХ с циљем обезбјеђивања заштите живота и здравља запослених због опасности од могуће појаве епидемије заразне болести проузроковане вирусом корона.

У саопштењу се додаје да је Република Српска донијела Одлуку о проглашењу ванредног стања за територију Српске, док је ФБиХ донијела Одлуку о проглашењу стања несреће узроковане појавом вируса корона.
- Уважавајући наведену ситуацију у БиХ, ЦИК констатује да је капацитет рада институција умањен, а слобода кретања грађана ограничена. Како би расписивањем избора већ наредног дана почели тећи рокови за спровођење изборних активности, као што је прикупљање потписа од стране политичких субјеката, јасно је да у датим околностима наведено није могуће предузети, како због ограничене слободе кретања, тако и због спречавања ширења епидемије - истиче се у саопштењу ЦИК-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана