Одлазак Инцка најбоље рјешење за БиХ

Вељко Зељковић
Одлазак Инцка најбоље рјешење за БиХ

БАЊАЛУКА - Власти у Српској и даље имају јасан и непромијењен став, БиХ не треба ни овај стари, а ни неки нови високи представник, истакла је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Коментаришући изјаву Валентина Инцка да се спрема његов насљедник, те да би то могао бити неко из њемачке, Цвијановићева је рекла да је БиХ потребно искрено партнерство са Европском унијом, које неће бити оптерећено присуством високог представника.

- Ако Европа заговара став да је и даље неопходан високи представник, онда је то јасан показатељ да ни они сами не вјерују у европску перспективу БиХ - каже предсједница Српске.

Политиколог Синиша Симикић каже да најављене промјене на мјесту високог представника ипак отклањају све илузије да ће ОХР завршити своју мисију у БиХ, али и потврђује раније изречену тезу да је БиХ “суштински неопротекторат”.

Како каже, након ријечи бившег америчког државног секретара Медлин Олбрајт како је неопходно ући у процес ревизије Дејтонског мировног споразума, сад је отворена и прича о смјени Инцка и довођењу на његово мјесто њемачког дипломате.

- Говори се о некаквом појачаном ангажману међународне заједнице, а који ће вјероватно ићи у правцу измјене изборног закона и одређених уставних реформи. При томе ће се Србија наћи под великим притиском Вашингтона и Берлина. Вјерујем да Русија неће дозволити да се мијења Дејтон - каже Симикић. 

Према ријечима политичког аналитичара Драгана Петровића, одлазак Инцка би можда могао представљати и добар догађај, с обзиром на његов досадашњи однос према Српској.

- Инцко је био пион на шаховској табли, али проблем би био ако би уместо њега дошао немачки топ. Анегрет Крамп Каренбауер, која је једно време фигурирала као наследница Ангеле Меркел, је на “Бајденовој линији”. Уколико би на изборима победиле социјалдемократе и конзервативно крило које се боји најезде миграната, онда би то била друга прича. Али хајде да прво видимо ко ће наследити Меркелову. Ако и дође до тога да уместо Инцка дође неко из Немачке, треба знати да је Бундестаг увек поштовао ставове Русије и Француске - каже Петровић.

Инцко је иначе током протеклог викенда прекинуо вишедневне медијске спекулације, те потврдио свој одлазак са мјеста високог представника и најавио како се током наредне године може очекивати “јаче ангажовање међународне заједнице на сређивању стања у БиХ”.

- Посебну улогу у томе ће имати Њемачка. Мислим да ће доћи до преокрета, јер коначно треба уклонити блокаде које већ годинама спречавају сваки напредак БиХ. Сада имамо нову ситуацију. Бајден одлично познаје Балкан, а Ангела Меркел с њим има јако добре односе и то би могла бити добитна комбинација - казао је Инцко, не прецизирајући и ко би га могао замијенити на мјесту високог представника.

Балкан није у фокусу

Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић каже да Њемачка полако улази у предизборну кампању и да не треба мислити да је сада у тој земљи централно питање Балкан. Он је додао да се канцеларка Ангела Меркел “још и интересује” за овај регион, али да се може десити да у Њемачкој на власт дође неко кога то уопште неће занимати.

Ко је Шмит

Поједини медији су објавили да би нови високи представник у БиХ могао бити Кристијан Шмит. Ријеч је о њемачком политичару из Баварске. По занимању је правник, а од 1990. је члан Бундестага. Познат је по томе што гаји посебно добре односе са Израелом, Хрватском, Аустријом, Уједињеним Краљевством и САД.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана