Одговор на пријетње из Сарајева даће Народна скупштина

Ведрана Кулага
Одговор на пријетње из Сарајева даће Народна скупштина

Бањалука - СНСД ће данас утврдити одговор на пријетње и евидентно кршење Дејтона и Устава БиХ од стране СДА те дефинисати кораке за очување интереса Републике Српске, поручено је јуче уочи сједнице Главног одбора водеће политичке партије у Српској.

Конгрес СДА усвојио је прије неколико дана Програмску декларацију у којој се наводи да је примарни и дугорочни циљ ове странке усвајање устава којим би БиХ била дефинисана као демократска, регионализована, правна и социјална држава под називом “република БиХ”, са три нивоа власти - државним, регионалним и локалним.

Званичници Српске су то категорично одбацили, а потпредсједник СНСД-а Небојша Радмановић поручио је јуче да је сада кристално јасно да је СДА кључни кривац што готово ни након годину од општих избора у БиХ није формирана власт. Декларација СДА, подвукао је, додатно је погоршала ионако компликовану ситуацију у БиХ и показала да они који се стално позивају на уставност не намјеравају да тај Устав и спроводе.

- Та декларација представља јасно кршење Дејтона и показује да СДА није имала намјеру да формира Савјет министара. Оно што су усвојили у својој резолуцији је њихов став стар 30 година и добро познат, али смо мислили да ће се временом осавременити и да ће схватити да развијени свијет иде напријед, а они су остали у деведесетим годинама, са истим ставовима који негирају равноправност народа у БиХ, међународни споразум на основу ког функционише БиХ, потенцирају све што се лоше десило у прошлости БиХ - рекао је Радмановић.

СНСД, подвукао је, чврсто стоји уз Дејтонски споразум.

- Дејтон је излаз из многих проблема. И ту се разликујемо од СДА - рекао је Радмановић и оцијенио да није било праве реакције међународне заједнице на декларацију СДА.

Нагласио да СНСД, уз Дејтон, остаје и уз Резолуцију о војној неутралности и заштити уставног поретка коју је усвојила Народна скупштина РС - рекао је Радмановић и додао да је један од циљева СНСД-а враћање надлежности са БиХ на РС.

- Ако не буде праве жеље за разговор у БиХ о враћању надлежности, мораће бити предузете неке мјере путем Народне скупштине РС - рекао је он и додао да је један од ставова и да буде затражено сазивање сједнице скупштине РС на којој би се разговарало о свему овоме.

Вријеме је, како је рекао, и да поново, због ставова из политичког Сарајева, афирмише право на самоопредјељење, које је међународно право.

- То је важна ствар коју никада нико нема право да прескочи нигдје у Европи, па ни у БиХ и увијек га афирмишемо када се осјетимо угрожени ставовима СДА о републици БиХ. Који ће даљи пут бити, то је друго питање - рекао је Радмановић.

Комплетирање руководства

На сједници Главног одбора СНСД-а данас би требало бити комплетирано и страначко руководство након што је недавно Милорад Додик реизабран за предсједника странке. Најављено је да ће бирати пет потпредсједника, генералног секретара, као и остала политичка тијела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана