Одговор из Српске америчком амбасадору у БиХ: Задирање у Дејтон ризик по опстанак БиХ

Дарко Момић
Одговор из Српске америчком амбасадору у БиХ: Задирање у Дејтон ризик по опстанак БиХ

БАЊАЛУКА - Лидери политичких партија у Српској у одговору на изјаву америчког амбасадора у БиХ Ерика Нелсона да Дејтон и Устав БиХ треба да буду реформисани поручили су да је промјена дејтонског уређења непотребна и ризична, као и да било какво задирање у права Српске не долази у обзир.

Амбасадор Нелсон узбуркао је јавност поменутом изјавом и тврдњом да грађани БиХ желе бити дио трансатлантске заједнице. У Сарајеву су поздравили његову изјаву оцјенама да “дејтонски устав оптерећује бх. Друштво”, док из Републике Српске оцјењују да ће амбасадорова изјава остати мртво слово на папиру. Предсједник СДС-а Мирко Шаровић каже да се устав никад не може третирати као почетни или привремени већ је увијек темељни и најважнији документ једне земље.

- Поготово такав круцијални значај има Устав БиХ зато што је дио међународног мировног споразума којим је заустављен рат и успостављен мир. Овакав Устав који има такву тежину тешко се мијења и у најситнијем дијелу. Наравно, то је теоретски могуће, али је потребан велики консензус - оцјењује Шаровић за “Глас”.

Лидер ДНС-а Ненад Нешић каже да је сагласан са амбасадором Нелсоном да ниједан документ није Свето писмо да не би био подложан измјенама.

- Међутим, свака промјена мора бити плод договора и консензуса, а не резултат притиска и наметања. Изнад свега, БиХ није држава једног народа већ плод договора сва три народа. Било какве промјене у функционисању БиХ не могу задирати у структуру државе, устројство и права ентитета. Евентуалне измјене треба да буду усмјерене на побољшање положаја грађана, прилагођавању стандардима развијеног свијета и бољем функционисању институција, а не додатном компликовању односа - каже Нешић за наш лист.

Први човјек Уједињене Српске Ненад Стевандић каже за “Глас Српске” да ако треба да се мијења Устав БиХ онда постоје двије могућности.

- Прва је равноправност по изворном Дејтону што значи да постоји Војска Републике Српске, обавјештајна, царинска и пореска самосталност и све друго што је Српска имала на крају 1995. године. А друга је самоопредјељење по повељи УН и лабава конфедерација или самосталност Српске. Дакле, није да ми у Српској немамо алтернативу - каже Стевандић.

Шеф ПДП-а Бранислав Бореновић каже да дејтонски оквир није препрека напретку БиХ, него супротно.

- Дејтон је гаранција мира и опстанка земље, а ревизија дејтонског уставног уређења је непотребна и врло ризична. БиХ не напредује због високог степена корупције, криминала, неефикасног и корумпираног правосуђа, а главни извор свега су владајуће политичке елите које су заробиле оба ентитета и сва три народа - каже Бореновић за наш лист.,

Шта желе грађани

Амбасадор Нелсон у интервјуу за “Глас Америке” оцијенио је да је Дејтон донио Устав БиХ и да се то може сматрати једним почетним уставом.

- Сваки устав треба да буде живи документ који се допуњава и мора дефинисати процес доношења амандмана. Тако да прије или касније свака земља схвати да су јој потребне неке реформе и очигледно је да су Уставу БиХ потребне реформе. Дејтон и бх. устав треба да се реформишу. Зашто? Зато што грађани желе бити дијелом трансатлантске заједнице - изјавио је Нелсон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана