Одговор Бањалуке на захтјев из Сарајева: Џаферовић немоћан, здравство у рукама Српске

Ма­ри­ја­на Ми­љић Бје­ло­вук
Одговор Бањалуке на захтјев из Сарајева: Џаферовић немоћан, здравство у рукама Српске

БАЊАЛУКА - Закон о лијековима и медицинским средствима РС јуче је ступио на снагу и надлежне републичке институције спроводиће тај акт упркос захтјеву предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића, који је од суда у Сарајеву затражио да то законско рјешење буде стављено ван снаге.

Џаферовић је јуче упутио Уставном суду БиХ захтјев за оцјену уставности Закона о лијековима и медицинским средствима РС, али и допуна Закона о републичкој управи РС, којим је предвиђена нова републичка управна организација - агенција за лијекове и медицинска средства РС.

Он је затражио да Уставни суд укине, како је навео, те “неуставне акте”, али и да “донесе привремену мјеру, којом ће их ставити ван снаге до доношења коначне одлуке, како њиховом примјеном, за вријеме трајања поступка, не би била направљена непоправљива штета”.

У Министарству здравља и социјалне заштите РС казали су “Гласу Српске” поводом Џаферовићевог захтјева да ће наставити да раде у складу са одредбама Закона о лијековима и медицинским средствима РС и поштивати све прописане обавезе.

- То законско рјешење прошло је све предвиђене процедуре, од усвајања од стране Владе и Народне скупштине РС до Вијећа за заштиту виталног интереса Уставног суда Српске. Доношење Закона о успостављању агенције за лијекове РС мотивисано је првенствено бригом за адекватну заштиту здравља становништва Српске у изазовној ситуацији и времену пандемије вируса корона - поручено је из ресорног министарства. 

Нагласили су да је при доношењу Закона о лијековима и медицинским средствима наведена потреба обезбјеђивања доступности лијекова и медицинских средстава за употребу у хуманој медицини, док је Уставом РС утврђено да свако има право на здравствену заштиту у складу са законом.

- Област здравствене заштите је у надлежности РС, којој припадају све државне функције и надлежности, осим оних које су Уставом БиХ изричито пренесене на њене институције, а члан три Устава БиХ не обухвата област здравствене заштите - подвукли су у Министарству здравља.

Законом о лијековима и медицинским средствима је предвиђено успостављање агенције за лијекове и медицинска средства РС, а прописано је да Влада Српске у одређеном временском оквиру именује директора и друга тијела агенције.

Из Министарства здравља РС подсјетили су да је процес оснивања агенције за лијекове и медицинска средства БиХ трајао годину дана од дана ступања на снагу Закона о лијековима и медицинским средствима БиХ, иако се оснивање те агенције ослањало на до тада постојећу Агенцију за лијекове Српске и на њен рад.

Усвајање Закона о лијековима и медицинским средствима РС је први потез који је Српска повукла с циљем враћања надлежности са нивоа БиХ, а за шта, како тврде републички руководиоци, имају упориште у Уставу.

Санкције

САД су почетком јуна увеле санкције министру здравља и социјалне заштите РС Алену Шеранићу. У образложењу је тада наведено да Шеранић промовише “сецесионистичке активности” Српске јер је водио процес усвајања Закона о лијековима и медицинским средствима РС, али и да би оснивање агенције за лијекове РС пореметило овлашћења Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана