Одгођено изјашњавање о продужењу важења регистрације возила

Срна
Одгођено изјашњавање о продужењу важења регистрације возила

САРАЈЕВО - Министарство транспорта и комуникација У савјету министара саопштило је данас да је на сједници Савјета министара одгођено изјашњавање о Приједлогу одлуке о продужењу важења регистрације возила у БиХ.

У саопштењу се наводи да се због појаве заразне болести проузроковане новим вирусом корона /ковид-19/ отежано спроводе прегледи који претходе самом поступку регистрације, те да су и друге земље предузеле исте или сличне мјере, због чега је Министарство комуникација и транспорта предложило доношење одлуке о продужењу важења регистрације возила у БиХ.

Одлуком би се, за возила која су регистрована у БиХ, а чија је потврда о регистрацији истекла послије 15. марта ове године, продужило важење регистрације до 30. априла.

Из Министарства транспората и комуникација указују да је разлога за овакву мјеру много, те да је један од основних отежано обављање техничких прегледа, посебно прегледа који претходе техничком прегледу и регистрацији, као што је преглед уређаја код алтернативног погона, односно преглед уређаја за возила погоњена гасом и слично.

Други разлог јесте физички контакт са запосленима у поступку регистрације, односно контакт између самих лица која чекају да се обави регистрација возила.

Такође, проблем представља и законска обавеза да се по истеку регистрације, уколико иста није продужена, таблице врате надлежном органу унутрашњих послова, посебно код регистрације привредних возила превозничких компанија које су посебно погођене тренутном епидемијом.

Постоје и возила која су због епидемије остала у иностранству, а у међувремену им је истекла регистрација.

Као примјер је послужила одлука Владе Словеније која је све регистрације возила које су истекле у периоду од 13. марта до 13. априла продужила до 16. маја 2020. године, о чему је Министарство комуникација и транспорта обавијештено путем Министарства иностраних послова у Савјету министара.

Приједлог Министарства комуникација и транспорта је гласио да се за “сва возила која подлијежу обавези регистрације ради учествовања у саобраћају на путевима у БиХ, а чија је потврда о регистрацији истекла послије 15. марта 2020. године, продужава важење регистрације до 30. априла 2020. године”.

Из овог министарства указују да уколико власник или возач возила чија је потврда о регистрацији истекла послије 15. мата користи возило у саобраћају, дужан је имати важећу полису осигурања за то возило како би се избјегле негативне посљедице евентуалних саобраћајних незгода.

По престанку важења ове одлуке сва возила би свакако прошла редовну процедуру регистрације, у складу са одредбама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ.

У Министарству транспорта и комуникација сматрају да би се оваквим приједлогом омогућили захтјеви да се, у случају потребе, предметна возила користе у БиХ у складу са позитивним прописима, те да ће доношењем ове одлуке на минимум бити смањен негативан утицај у области регистрације проузрокован новим вирусом корона, посебно са аспекта службеника надлежних органа који обављају овај посао.

На данашњој сједници Савјета министара овај приједлог није добио пуну сагласност те је изјашњавање одгођено, прије свега, због тога што је изнесен захтјев да се приједлог Одлуке додатно усагласи са федералним Министарством саобраћаја и комуникација због примједби које су изнесене, а како би се постигла пуна усаглашеност свих надлежних органа.

Из Министарства транспорта и комуникација очекују да ће се о овој одлуци расправљати на сљедећој сједници, након што федерално Министарство саобраћаја и комуникација достави своје приједлоге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана