Одгођен почетак суђења оптуженом за ратовање у Сирији

Срна
Одгођен почетак суђења оптуженом за ратовање у Сирији

САРАЈЕВО - Почетак суђења Миларему Бербићу за придруживање страним паравојним формацијама и ратовање у Сирији одгођен је јер је у притворској јединици Суда БиХ оптужени одбио да му се измјери температура како би могао приступити у судницу.

Предсједавајућа Судског вијећа Џемила Беговић рекла је да их је Судска полиција обавијестила да оптуженог Бербића не могу довести у судницу јер је одбио љекарски преглед код заводског љекара, односно да му се измјери температура и да попуни образац.

“Немамо потврду да нема симптоме ковида-19 и не можемо преузети тај ризик. Није дозволио да му се измјери температура”, додала је Беговићева.

Она је рекла адвокату Алмиру Хрустићу да свом брањенику објасни ситуацију и да суђење неће моћи избјећи, те да ће оваквим понашањем само себи погоршати ситуацију дужином боравка у притвору, преноси Бирн.

Хрустић је навео да је данас у судници сазнао за ову ситуацију и да је са Бербићем разговарао прије три дана, када му је рекао да ће доћи на суђење.

Током расправе о контроли притвора за Бербића, тужилац Суада Пашић је истакла да остаје код раније изнесених навода према којима још постоје оправдани разлози да се оптуженом продужи притвор.

Хрустић је рекао да не постоје општи ни посебни разлози за продужење притвора, додајући да његов брањеник не посједује путне исправе, ни важећу личну карту и није у могућности ни на који начин напустити БиХ, те је предложио одређивање мјера забране.

Оптужница терети Бербића за тероризам због учешћа на ратишту на страни такозване “Исламске државе”, за коју је снимао и пропагандне спотове.

Према оптужници, он је средином 2014. године отишао из БиХ, а након слома “Исламске државе” и заробљавања преосталих припадника, Бербић је крајем 2019. депортован у БиХ.

Нови термин почетка суђења заказан је за 20. јули.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана