Одборници пали на испиту солидарности

Дарко Момић
Одборници пали на испиту солидарности

БАЊАЛУКА - Апел тадашњег предсједника Савеза општина и градова РС и начелника Источног Новог Сарајева Љубише Ћосиће упућен одборницима у свим локалним заједницама на почетку епидемије вируса корона у којем је предложио да се одрекну једне мјесечне одборничке накнаде и да та средства преусмјере у Фонд солидарности за обнову Републике Српске није наишао на готово никакав одјек.

Просјечна мјесечна накнада за 1.259 одборника у скупштинама 56 општина и осам градова у Српској износи око 400 марака, што значи да се из локалних буџета за те намјене издвоји око 500.000 КМ. То би била више него пристојна подршка у борби против вируса корона, али одборници су пали на испиту солидарности.

Љубиша Ћосић који је на новембарским локалним изборима прошле године изабран за градоначелника Источног Сарајева каже да је разочаран зато што није било озбиљнијег одговора на његов прошлогодишњи апел.

- На почетке епидемије и свих недаћа, смрти и тешких финансијских околности које су нас касније задесиле сматрао сам, а сматрам и више од годину дана након тога, да одборници и сви изабрани званичници треба да покажу одговорност према друштву. Сматрам да сви треба да се одрекнемо дијела примања, бар једнократно како бисмо омогућили набавку медицинског материјала и свега онога што је потребно и што може помоћи и олакшати посао људима који се боре против ове пошасти и боре за људске животе - каже Ћосић, који је дио својих личних примања издвајао у корист Фонда солидарности, али је одбио да детаљније говори о томе.

Он додаје да су поједини тадашњи одборници у Скупштини општине Источно Ново Сарајево почетком априла прошле године потписали изјаву да се одричу паушала, али нису сви, истичући да је разочаран што није било масовнијег одзива на његов апел.

И начелник Теслића и предсједник Главног одбора СДС-а Милан Миличевић не крије разочарење одсуством солидарности код одборника које бирају грађани. Он подсјећа да је Клуб одборника СДС-а у Скупштини општине Теслић на почетку епидемије покренуо идентичну иницијативу, али да се већина одборника о њу оглушила.

- Клуб одборника СДС-а је предложио да се одборници одрекну дијела примања и да се та средства умјесто у Фонд солидарности усмјере у локални Фонд за подршку привреди и пољопривреди, али тадашња скупштинска већина у Теслићу то није подржала и на крају је иницијатива остала мртво слово на папиру - каже Миличевић.

Он додаје да крајем наредне седмице у Бањалуци треба да буде одржана Скупштина Савеза општина и градова РС којој ће присуствовати сви начелници и градоначелници локалних заједница у Српској, истичући да ће то бити прилика да се та идеја поново актуелизује.

Влада Српске

Премијер Српске Радован Вишковић и чланови његовог кабинета у марту прошле године одрекли су се 50 одсто мартовске плате у корист Фонда солидарности.

- Руководиоцима институција и изабраним и постављеним особама из РС предложено је да се одрекну 20 одсто нето плате, а члановима управних одбора, надзорних одбора и одбора за ревизију да се одрекну мартовске накнаде - наведено је у тадашњем закључку Владе РС, али нисмо успјели доћи до података колико средстава се по том основу слило на рачун Фонда солидарности РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана