Одбор за заштиту права Срба: Забраном градње повријеђена права расељених

Срна
Одбор за заштиту права Срба: Забраном градње повријеђена права расељених

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ затражио је од Владе Кантона Сарајево и сарајевске општине Нови Град информације о имовини Срба у Сарајеву и овој општини, истичући да су повриједили права избјеглих и расељених Срба и ставили их у неповољан положај, те да је цјелокупно подручје Жучи било насељено искључиво православним Србима.

Одбор наводи у допису које им је упутио да је примио бројне притужбе грађана незадовољних поступањем општине Нови Град Сарајево и кантоналне управе Сарајево у вези са остваривањем права која потичу из власничких права на непокретности.

-Непокретности у власништву српских породица Мијатовић, Живковић, Старчевић, Пајдаковић, Главоњић и Бјелаковић се налазе на подручју брда Жуч, катастарска општина Долац, општина Нови Град Сарајево и према информацијама до којих смо дошли утврђивањем чињеница и истинитог стања, власници некретнина су незадовољни јер им је формирањем „Историјско-меморијалног комплекса Жуч” ограничено право градње, те да су сведени на могућност само да се гради у оквиру габарита који су били на терену у априлу 1992. године - наводи се у допису.

У допису се истиче да су се лица више пута обраћала надлежним службама општине Нови Град Сарајево и да им је речено да немају право градње осим оне која је постојала 1992. године, што знатно умањује вриједност некретнина.

У допису се напомиње да лица немају заинтересованих купаца зато што није дозвољена градња.

Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ обраћа се овим дописом ради добијања информација о бројевима службених гласника, као и називима аката који су основ за поступање Кантона и општине у вези са забраном градње на подручју Жучи.

-Сматрамо да су надлежне власти Кантона Сарајево и општина доношењем ове одлуке повриједиле права српских избјеглих и расељених лица и ставила их у неповољан положај. Цјелокупно подручје Жучи је било насељено искључиво православним Србима - закључује се у допису.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана