Одбор за заштиту права Срба: Потпредсједник ФБиХ треба да буде Србин из Дрвара

Срна
Одбор за заштиту права Срба: Потпредсједник ФБиХ треба да буде Србин из Дрвара

САРАЈЕВО - Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ сматра да Србин из Дрвара треба да буде потпредсједник ФБиХ.

- Као људе нас вријеђају изјаве представника политичких партија за које гласа већински бошњачки народ, а усмјерене су на то да потпредсједник ФБиХ не може бити представник партија које су чиниле Српску листу, а делегати у Дому народа ФБиХ Српске листе су сви из Дрвара - истичу у Одбору.

У Одбору питају одакле може бити потпредсједник ФБиХ, ако не не може из Дрвара.

- Ако ико треба да да Србина за потпредсједника ФБиХ, то је Дрвар - категорични су у Одбору. Додају да данас прокламовани љевичари и антифашисти из Сарајева директно и јасно кажу српским представницима у Дому народа из Дрвара да њихови представници нису довољно добри за потпредсједника ФБиХ.

- Народу који се у ФБиХ вратио највише у Дрвар и околне општине, након безброј непријатности које су доживјели као повратници, неки људи из овог ентитета и даље поручују да Србин повратник не може бити потпредсједник ФБиХ – истакнуто је у саопштењу Одбора.

Садашња владајућа коалиција у ФБиХ, напомињу, нема довољан уставни капацитет да у федералном Дому народа изабере потпредсједника ФБиХ из реда српског народа, јер странке већине СББ, ДФ, ХДЗ и СДА укупно имају изабраних двоје делегата Срба у Дому народа ФБиХ, а потребно је шест да би се дао приједлог за избор потпредсједника Федерације.

- Упитно је да ли та већина уопште има и математичку већину од 30 делегата у Дому народа ФБиХ, јер је гласовима четири делегата Српске листе изгласан федерални буџет - навели су у Одбору, гдје напомињу како је јасно да би без гласова Српске листе, конкретно Дрварчана, ФБиХ сада била на привременом финансирању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана