Одбити захтјеве за оцјену уставности Закона о непокретној имовини

Срна
Одбити захтјеве за оцјену уставности Закона о непокретној имовини

БАЊАЛУКА - Одбор за уставна питања Народне скупштине Републике једногласно је предложио Уставном суду БиХ да одбије као неосноване захтјеве Уставном суду БиХ за оцјену уставности Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти.

У одговору који је Одбор за уставна питања утврдио наводи се да је наведени захтјев мериторно неоснован због погрешног тумачења Устава БиХ и да га Уставни суд у цјелости треба одбити, као и захтјев за доношење привремене мјере до доношења коначне одлуке Уставног суда БиХ, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

Одбор истиче да Република Српска има надлежност за доношење закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти, односно има надлежност да регулише сва питања која су од значаја за имовинска, односно својинска права, прије свега питања у вези са "државном имовином", те да оспорени закон није у супротности ни са Уставом Републике Српске, ни са Уставом БиХ.

У одговору се истиче да је оспорени закон донесен на основу овлашћења које је садржано у Уставу Републике Српске који је у сагласности са Уставом БиХ.

Устав Републике Српске у Амандману XXXII на члан 68 тачки 6 даје овлашћење Републици да уређује и обезбјеђује својинске односе, те да врши заштиту свих облика својине.

Ова одредба произилази и из Устава БиХ који у члану III/1 таксативно набраја питања која су у надлежности институција БиХ, истовремено прописујући у члану III/3а да све владине функције и овлашћења, која нису овим уставом изричито повјерена институцијама БиХ, припадају ентитетима.

Одбор наводи и да тврдња подносилаца захтјева да је питање "државне имовине" једно од осталих питања за која је надлежна Парламентарна скупштина и да оно потпада под искључиве надлежности БиХ - прије свега цонтардитио ин адиецто, а затим и чисти произвољни конструкт, наводи се у саопштењу.

Једна надлежност, истичу, не може бити истовремено и "једно од осталих питања" и "искључива надлежност", то је напросто неспојиво.

Захтјев за покретање поступка за оцјену уставности Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти у смислу усклађености са чланом I/1, III/3б, IV/4е и чланом 2 Анекса II Устава БиХ.

Захтјев су поднијели посланици Дома народа Парламентарне скупштине БиХ који наводе да су одредбе садржане у овом закону у супротности са појединим члановима Устава БиХ, јер је, према њиховом мишљењу, питање "државне имовине" у искључивој надлежности државе БиХ и њених органа.

Подносиоци захтјева оспоравају предметни закон у цјелости, истичући да Република Српска нема уставни основ за доношење овог закона, на начин да оспоравајући формалноправни аспект овог закона оспоравају надлежност Републике Српске да регулише предметну материју.

Сједницом Одбора предсједавао је предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана