Одбијенице за лажне спортисте и привреднике

Ведрана Кулага
Одбијенице за лажне спортисте и привреднике

САРАЈЕВО - Домаће службе спријечиле су прошле године на десетине странаца у покушају да, под плаштом учествовања на конференцијама и другим догађајима, нелегално уђу у БиХ, а неколико их је протјерано јер су били опасни по безбједност.

То је објелодањено у првој верзији извјештаја о раду Службе за послове са странцима БиХ за 2019. годину који би ускоро требало да буду упућен вишим нивоима власти.

 - Од других безбједносних институција примили смо информацију за 29 безбједносно интересантних страних држављана. Пронађено је 16 страних држављана који су протјерани јер представљају пријетњу јавном поретку и безбједности, а остали се нису налазили на територију БиХ - навео је директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић. 

Надлежни су, у процедурама рјешавања по захтјевима за овјеру позивних писама на основу којих су странци прибављају визе за улазак и боравак страних држављана, овјерили 4.452 позивна писма. Због уочених покушаја нерегуларних миграција и у циљу заштите безбједносног система, одбијено је 105 захтјева за овјеру позивних писама за странце који долазе из миграционо високо ризичних земаља, што је више него годину раније.

У извјештају је појашњено да су инспектори и други надлежни разоткрили покушаје странаца да пријављивањем на пословне конференције, културне догађаје, сајмове, спортска такмичења те упознавањем држављана БиХ на друштвеним мрежама, испослују овјере позивних писама на основу којих би поднијели захтјеве за издавање виза, дошли у БиХ, те покушали илегално отићи у ЕУ.

- Позивна писма су одбијена и због сумњи у могућност незаконитих миграција јер је утврђено да позивалац не располаже подацима о лицима која позива, већ се ради о неком другом интересу, а одбијенице су стигле и држављанима из ратних подручја због сумње у злоупотребу легалног уласка у БиХ, а након тога изласка ради прикључења мигрантским токовима и одласка према земљама ЕУ ради тражења азила - истакнуто је у документу Службе за послове са странцима.

Откривене су и злоупотребе виза на основу претходно издатих позивних писама за доласке на основу образовања, радне дозволе, дипломатских нота и слично.

- Када је ријеч о рјешењима о одбијању захтјева за одобрење/продужење привременог боравка, највише су резултат превентивних активности и утврђених чињеница о неиспуњавању општих услова, давања погрешних података и намјерног прикривања околности важних за одобрење боравка, откривање склопљених фиктивних бракова или ванбрачне заједнице са држављанима БиХ ради остваривања миграционих права, као и чињенице да су се страни држављани водили у евиденцијама надлежних органа као преступници - пише у извјештају гдје су надлежни подсјетили и на велики  мигрантски талас са којим су се и лани борили.

Мигрантски путеви

Надлежни су навели да су се лани обистиниле сумње да ће мигрантска рута скренути према БиХ.

- Рута кретања миграната иде из правца Србије и Црне Горе преко БиХ у Хрватску и у највећем дијелу од источне границе до Сарајева и даље ка Бихаћу и Великој Кладуши, гдје се и највише задржавају јер је то подручје најближе зеленој граници према Хрватској и даље према земљама ЕУ што им је и коначан циљ. Повећан је, ипак, и њихов број на другим локацијама - истакнуто је у извјештају Службе за послове са странцима БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана