Одбијена жалба на избор штампарије: ЦИК може потписати уговор за штампање листића

ГС
Одбијена жалба на избор штампарије: ЦИК може потписати уговор за штампање листића

САРАЈЕВО - Канцеларија за разматрање жалби БиХ одбила је жалбу на одлуку Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ о избору компаније која ће штампати гласачке листиће за локалне изборе, рекао је предсједник ЦИК-а Жељко Бакалар.

Подносилац жалбе је група понуђача и то "Атлантик" из Бањалуке, те компаније "Игепа бх" и "Фарма пром" из Сарајева. Групацију је заступао адвокат Остоја Кременовић из Бањалуке.

Према оквирном споразуму, посао штампања гласачких листића, вриједан 805.528 КМ са ПДВ-ом, додијељен је фирми "Унионинвестпластика" Сарајево.

Канцеларија је одлуку донијела уз образложење да је жалбу поднијела неовлаштена особа.

Предсједавајућа Канцеларије Жељка Клобучар рекла је Срни да је на сједници донесен закључак којим се жалба групе понуђача, поднесена путем пуномоћника, одбацује, јер је поднесена од неовлаштене особе.

Она је појаснила да је Комисија закључила да, према конзорцијалном уговору, лидер групе понуђача није имао право да самостално потписује пуномоћ и да то чини без сагласности осталих чланова групе.

Клобучар наводи да је уговорно тијело требало да размотри процесну претпоставку за изјављивање жалбе, односно да ли је жалба допуштена, да ли је изјављена од овлаштене особе, шта је предмет разматрања и да ли је благовремена.

- Уговорно тијело је 28. јула, колико је видљиво из списа предмета, добило жалбу и тада је било дужно да утврди процесну претпоставку коју смо ми сада утврдили. Међутим, с обзиром да је пропустило да то уради, наша је обавеза, као другостепеног органа, да утврдимо оно што пропусти да уради првостепени орган - рекла је Клобучан.

Она је навела да више нико нема права жалбе на закључак Канцеларије за разматрање жалби који је коначан и обавезујући.
- Међутим, постоји могућност да у својству тужиоца покрене спор пред Судом БиХ који би у могао да одобри одгађање извршења нашег закључка у изузетним ситуацијама. Али, жалбе нема - рекла је Клобучар.

Она је додала да је Канцеларија одлучивала о жалби у најкраћем могућем року по пријему дописа о уплати обавезне накнаде за покретање жалбеног поступка, односно у року од четири дана.

Бакалар није желио да коментарише меритум закључка Канцеларије истакавши да изборне активности иду предвиђеним током и да су све препреке које је ЦИК имао више-мање превазиђене.

- За ЦИК БиХ, као институцију која проводи изборе, важно је да потпише уговор са одабраним понуђачем да се крене у сам процес штампања, односно процес јавне набавке гласачког материјала како не би били угрожени сви наши рокови прописани планом провођења изборних радњи за локалне изборе - рекао је Бакалар.

Он каже је ЦИК "од почетка ишао на то да избори буду одржани", али да су ради буџета институција БиХ за ову годину морали да буду помјерени са 4. октобра на 15. новембар, те да је тај датум потврђен одлукама Уставног и Суда БиХ.

- Изборне активности иду својим предвиђеним током. Надамо се да епидемија вируса корона неће угрозити изборни процес и све планиране активности ЦИК-а, иако смо у свом раду имали много препрека. Чини ми се да су те препреке више- мање све превазиђене - рекао је Бакалар.

Он је навео да ће бити ријешен и проблем складиштења гласачког материјала, те да је ЦИК данас донио и одлуку како би се изабрао најбољи понуђач за уништавање нежељене изборне грађе коју више не треба чувати.

- Према роковима о чувању изборне грађе, ми смо то требали да учинимо пуно раније. Те су ствари пролонгиране због неке преписке са Тужилаштвом - рекао је Бакалар и додао да се нада да ће и те размирице и нејасноће бити превазиђене.

Он каже да се неће још кренути са уништавањем гласачког материјала, али да постоји обавеза да се испразни складиште и уништи оно што је вишак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана