Одбијен захтјев за укидање услова пријевремене слободе за Ћорића

Агенције
Одбијен захтјев за укидање услова пријевремене слободе за Ћорића

ХАГ- Механизам за међународне кривичне судове одбио је захтјев Валентина Ћорића, бившег команданта Војне полиције Хрватског вијећа обране (ХВО), да укине услове његовог пријевременог ослобађања, објављено је у Хагу.

Ћорић је осуђен на казну затвора од 16 година због злочина почињених на територији Херцег-Босне, а пуштен је на слободу прошле године, након што је одслужио више од двије трећине казне. 

У одлуци се наводи да је предсједник Механизма Кармел Ађијус одбио Ћорићев захтјев да укине услове његовог пуштања на пријеверемену слободу у потпуности или да их објасни - да би Ћорић могао да учествује као странка и свједок у текућим и будућим правним поступцима у Хрватској. 

Механизам подсјећа да је Ћорић пуштен из затвора уз услов да не ступа у контакте са жртвама и свједоцима у поступку против њега или других осуђеника Хашког трибунала, да их не застрашује и да не покушава да им науди. Ћорићу је забрањено да утиче на рад Механизма или на провођење правде. 

Прецизирано је да он може да живи мирно у заједници у коју је пуштен, али да не може бити политички активан, нити присуствовати тајним састанцима који би могли проузроковати немире, разговарати са било ким о свом предмету, осим са својим адвокатом, као и да не може да посједује оружје, нити да почини било какав прекршај. 

Уколико прекрши ове услове, сматраће се да је починио дјело непоштовања суда, наводи се у одлуци. 

У одлуци се подсјећа да Ћорић сматра да је, због ових услова, у неравноправном положају у односу на друге осуђенике Хашког трибунала и да то утиче на његову способност да оствари своја права, дужности и обавезе у домаћем поступку. 

Ађијус је навео да је Ћорић потврдио да се придржава услова под којима се налази на пријевременој слободи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана