Одбијен захтјев Караџића за дисквалификовање судија и жалба

Срна
Одбијен захтјев Караџића за дисквалификовање судија и жалба

ХАГ - Предсједник Међународног механизма за кривичне судове /ММКС/ Кармел Ађијус одбацио је захтјев првог предсједника Републике Српске Радована Караџића за дисквалификовање судија из процеса разматрања оспораване одлуке Жалбеног вијећа, као и жалбу на одлуку Механизма о ранијој жалби на пресуду, саопштено је из ММКС.

У саопштењу, које је потписао Ађијус, наводи се да Караџић није скренуо пажњу на јасну грешку у образложењу оспораване одлуке, те да због тога није одобрено њено преиспитивање.

Ађијус подсјећа да се у оспораваној одлуци говори о покушају Караџића да свој случај одвоји од осталих, али да није навео образложење, да само помиње раније аргументе без приказивања било какве грешке у оспораваној одлуци, као и то да је упутио жалбу Жалбеном вијећу на одлуку о ранијој жалби коју је предсједник одбио без чекања одговора Тужилаштва.

Према ријечима Ађијуса, одбијање жалбе без чекања одлуке Тужилаштва не утиче на исправност оспораване одлуке.

Ађијус подсјетио да је Жалбено вијеће Механизма 20. марта 2019. године потврдило пресуду Караџићу, којом је осуђен на доживотну казну затвора на основу оптужби за наводни геноцид, прогон, истребљивање, убиство, депортовање и друга, како у Механизму тврде, нехумана дјела, као што су злочин против човјечности, убиства, терор, противзаконите нападе на цивиле и узимање талаца.

Предсједник ММКС је 2. априла 2019. године донуо одлуку и одбацио жалбу, а у саопштењу тврди да у Статуту Механизма или Правилнику о доказима и процедурама суда не постоји правна основа за жалбу на одлуку Жалбеног вијећа нити било који њен дио.

Караџић је 4. септембра 2019. године предао захтјев Механизму у којем захтијева дисквалификацију Ађијуса и судије Теодора Мерона из разматрања оспораване одлуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана