Одата почаст Србима убијеним у сребреничким логорима: Истина се не смије сакрити ни заборавити

Срна
Одата почаст Србима убијеним у сребреничким логорима: Истина се не смије сакрити ни заборавити

СРЕБРЕНИЦА - Чланови Удружења "Источна алтернатива" Републике Српске и група грађана, уз јаке мјере обезбјеђења, одали су почаст убијеним Србима у сребреничким логорима и положили су цвијеће код зграда бивше полицијске станице и Основног суда у Сребреници.

У тим зградама су у протеклом рату били логори у којима је убијено десетине српских цивила и заробљених војника.

Предсједник "Источне алтернативе" Војин Павловић рекао је да Удружење има податке и доказе да су у бившој полицијској згради мучени и звјерски убијени Милисав Миловановић, Богдан Живановић, Костадин Поповић, Драгутин Кукић, Бранко Секулић, Драган Илић, Јаков Ђокић, Миломир Ђукић и Мирко Марковић.
Павловић је истакао да у Сребреници није почињен геноцид над Бошњацима, како то намећу међународна заједница и западни медији.

 -Овдје су Срби ситематски убијани и уништавано све српско током цијелог рата. Злочини су почињени на обје стране, али за злочине над Бошњацима Срби су осуђени на више стотина година, а за злочине над Србима нико није одговарао, што показује како ради хашко и правосуђе БиХ и потврђује њихову пристрасност и необјективност - појаснио је Павловић.

Он је истакао да је апсурдно да судови хоће да пишу историју умјесто научника и историчара и тенденциозне судске пресуде желе да претворе у историјске чињенице, што је недопустиво.

Павловић тврди да су у Сребреници почињени злочини над припадницима оба народа, али да су процентуално више настрадали Срби и да се то може лако израчунати и доказати када се упореди број припадника сваког народа на попису 1991. године и број погинулих.

Он је истакао да су Срби у сребреничким логорима мучени, клани, набијани на ражањ, поткивани и умирали на највећим мукама, њихова имена се знају и обавеза је потомака и српског народа и власти да та мјеста обиљеже јер је то истина која се не смије скривати и заборавити.

- За злочине почињене над заробљеним или Србима који су на почетку рата остали лојални муслиманској власти, а сви су завршили у сребреничким казаматима, одакле су само ријетки размијењени и кратко након тога умрли од посљедица тортуре, нико није одговарао као ни за остале злочине над Србима у Подрињу, што је жалосно и срамота правосуђа - истакао је Павловић.

Он је рекао да "Источна алтернатива" наставља борбу за истину, које се не треба плашити, те да је истина да су у тим објектима били логори у којима су мучени и убијени Срби.

Чланови овог удружења већ 11 година 13. јула одају почаст жртвама, прислужују свијеће за покој душа убијених и полажу цвијеће код тих објеката и траже од институција Републике Српске да се овај датум уврсти у календар значајних историјских датума који ће се редовно обиљежавати.

- Разлог што 13. јула одајемо почаст убијеним Србима у сребреничким логорима је што се тог датума 1992. године сазнало да је група Срба заробљених 12. јула у селу Залазје и да су одведени у Сребреницу. Касније је потврђено да су одведени у бившу зграду полиције гдје су испитивани, мучени и ту им се губи траг. Десет заробљених се још воде као нестали - подсјећају из "Источне алтернативе".

Након Сребренице, чланови "Источне алтернативе" посјетиће бивши задружни објекат у Кравици код Братунца, гдје ће такође одати почаст и положили цвијеће на мјесту гдје су убијени српски полицајци Богољуб Драгичевић и Жељко Нинковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана