Одата почаст и положено цвијеће у Поточарима

Срна
Одата почаст и положено цвијеће у Поточарима

СРЕБРЕНИЦА - У Поточарима код Сребренице завршена је комеморација одржана поводом 25 година од страдања Бошњака у јулу 1995. године.

Програм је почео емитовања видео порука упућених поводом годишњице и обраћањем званичника у комеморативној сали.

Након тога приступило се одавању поште настрадалим и делегације су положиле цвијеће у Меморијалном центру.

Због епидемије вируса корона ове године није било страних државника.

Упркос упозорењима и позивима Организационог одбора да се не долази данас у Поточаре, јер се то може учинити и другим данима, окупило више хиљада грађана.

Званичници су се придржавали дистанце и епидемилошких мјера, а организатори су настојали да скуп прође уз поштовање мјера заштите од вируса корона, те је организовано мјерење температуре на улазу у Меоријални центар, гдје је омогућена и дезинфекција руку.

Упркос томе, окупљени се нису придржавали епидемиолошких препорука и били су у маси без обзира на препоруке на број присутних на скуповима.

Међу присутнима има и страних држваљана из исламских земаља, као што је било и претходних година. Они су ту стигли у приватном ангажману.

Ове године није било организованог аутобуског превоза из разних крајева због лоше епидемиолошке ситуације.

Након полагања цвијећа почео је вјерски обред, а у 13.20 часова предвиђен је укоп посмртних остатака девет идентификованих лица, чиме ће данашњи програм бити завршен.

Данашњи скуп у Поточарима протиче мирно, а обезбјеђују га Полиција Републике Српске са другим безбједносним агенцијама у БиХ.

Режим саобраћаја на путевима који воде према Сребреници измијењен је због комеморације, те је на појединим раскрсницама било краћих застоја, али се очекује да ће до 17.00 часова саобраћај бити нормализован.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана