Од средстава клириншког дуга Српској одобрено 107 пројеката

Срна
Од средстава клириншког дуга Српској одобрено 107 пројеката

БАЊАЛУКА - Од 60 милиона КМ које су припале Републици Српској из средстава клириншког дуга, до сада је одобрено 107 пројеката, укупне вриједности 59,6 милиона КМ, наводи се у информацији коју је данас усвојила Влада Српске.

Ријеч је о информацији о реализацији пројеката из средстава клириншког дуга по основу споразума о регулисању обавеза бившег СССР-а у робном промету са бившом СФРЈ.

Извршена плаћања по одобреним пројектима износе 54,6 милиона КМ, саопштено је из Министарства финансија Републике Српске.

Влада Републике Српске је, како се наводи, дистрибуирала средства из клириншког дуга у највећи број локалних заједница ради побољшања саобраћајне, привредне, образовне, здравствене, комуналне, спортске, културне, административне инфраструктуре, што ће неминоновно довести до подизања квалитета пружања јавних услуга у тим заједницама.

Међу пројектима који су финансирани из средстава клириншког дуга су: изградња спортске дворане “Урије” у Приједору, завршетак изградње Спортске дворане у Градишци, изградња Српско-руског храма у Бањалуци, изградња Спортске дворане у Источном Новом Сарајеву, те санација Студентског дома “Никола Тесла” у Бањалуци.

Финансирано је и проширење школе и изградња фискултурне сале Основне школе “Петар Петровић Његош” у Источној Илиџи, извршена санација и реконструкција Банског двора у Бањалуци, а средства су усмјерена и за организацију Европског омладинског олимпијског фестивала.

Средствима клириншког дуга финансирана су и два пројекта ван територије Републике Српске, као што је санација Епархије горњокарловачке у Карловцу и изградња споменика погинулим борцима у Дрвару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана