Од продаје Титове виле у Њујорку БиХ ће добити 7,5 милиона долара

ГС
Од продаје Титове виле у Њујорку БиХ ће добити 7,5 милиона долара

ЊУЈОРК - Продата је бивша Титова вила у Њујорку, коју је 1946. године купила Југославија, а БиХ је од продаје добила отприлике 7,5 милиона долара, јавио је Кликс.

Вила је продата за 50 милиона долара, а 15 одсто припало је БиХ.  Вила које је некада била у власништву Југославије је након њеног распада припала БиХ, Хрватској, Сјеверној Македонији, Србији и Словенији.

Земље бивше Југославије широм свијета, као насљеднице имовине Југославије имају око 50 некретнина, које су у процесу продаје.

Како је потврдио агент продаје Тристан Харпер, вилу је купила компанија са адресом у Њујорку за пуну предложену цијену, а највише новца од продаје је припало Србији која је у овој вила имала смјештену сталну мисију Србије при УН-у.

Иначе је вила направљена 1905. године, има 32 собе, осам купатила и два лифта. Дизајнирали су је исти људи који су урадили нацрте за Гранд Централ Терминал у Њујорку. Раскош зграде подсјећа на Версаиј, с бијелим мраморним стубиштем и позлаћеним кровним прозором.

Од 1905. је остала нетакнута до 1946. када ју је купила Република Југославија након Другог свјетског рата за 300.000 долара.

Доживотни предсједник СФРЈ Јоспб Броз Тито је 1961. године у њој угостио лидере Египта, Гане, Индије и Индонезије у јеку приче о формирању Покрета несврстаних.

У вријеме када је он боравио у вили, уграђени су прозори отпорни на метке који су окренути према Централ Парку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана