Од понедељка на снази ублажене мјере у Српској

Срна
Од понедељка на снази ублажене мјере у Српској

БАЊАЛУКА - Републички штаб за ванредне ситуације ублажио је мјере, према који се од сутра основци у Републици Српској враћају у школске клупе, а дозвољавају се и организоване рекреативне и тренажне активности.

Према закључку Републичког штаба, настава у средњим школама и високошколским установама наставиће да се организује на даљину коришћењем средстава електронске комуникације.

Закључак штаба је и да се од сутра до 19. априла дозвољавају организоване рекреативне и тренажне активности спортских организација и спортиста у групама до 30 лица, као и професионалне такмичарске активности спортских организација и спортиста, али без присуства публике или других лица која организатори нису акредитовали, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

Од сутра до 19. априла у аутобусима у којима се обавља превоз лица у међуградском друмском саобраћају број лица који се превози не може бити већи од броја регистрованих мјеста за сједење.

У аутобусима у којима се обавља превоз лица у градском и приградском друмском саобраћају попуњеност не може бити већа од 50 одсто од капацитета аутобуса мјеста за стајање и мјеста за сједење.

Републички штаб за ванредне ситуације у петак, 9. априла, донио је закључак о расподјели 5.510 доза вакцине произвођача Синовац, те задужио Институт за јавно здравство Републике Српске да изврши расподјелу.

Настава за основце

Настава за ученике од првог до деветог разреда у Републици Српској од сутра ће се одвијати у просторијама основних школа, саопштено је из Министарства просвјете и културе.

Из Министарства подсјећају да је овај закључак Републички штаб за ванредне ситуације донио у петак, 9. априла.

“Задужене су све васпитно-образовне установе и градски и општински штабови за ванредне ситуације јединица локалне самоуправе у Републици Српској да, у складу са епидемиолошком ситуацијом, редовно обавјештавају Министарство, те уколико буде потребно доставе приједлог за обустављање наставе у школама и прелазак на одвијање наставе на даљину”, наведено је у саопштењу.

Наставља се и са организацијом проширеног програма продужени боравак и јутарње чување, као и свих спортских и других активности школске дјеце и омладине у просторијама основних школа у Републици Српској.

За ученике средњих школа и даље ће бити организована настава на даљину, у складу са инструкцијом од 22. марта.

“Приједлог за обустављање наставе у школама може да обухвата све школе на подручју одређене јединице локалне самоуправе или само одређене школе са или без подручних одјељења”, наведено је у саопштењу.

Из Министарства су напоменули да су све школе дужне да се придржавају свих мјера и препорука, те дда организују рад у складу са актима који су и даље на снази. 


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана