Од именовања кадра СНСД у ФБиХ зависи да ли ће Бошњаци добити нешто у Српској

Срна
Од именовања кадра СНСД у ФБиХ зависи да ли ће Бошњаци добити нешто у Српској

БАЊАЛУКА - Потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић поручила је да од именовања кадра СНСД-а у Федерацији БиХ /ФБиХ/ зависи да ли ће Бошњаци добити нешто у Српској.

"То што они то не желе је њихова ствар", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци након изјаве предсједника СДА Бакира Изетбеговића да неће подржати учешће СНСД-а у извршној власти ФБиХ.

Цвијановићева је истакла да нема повезивања онога што се дешава на нивоу БиХ са оним што се дешава на нивоу ентитета, али "ако ће се на тај начин договарати, онда ће се и договорити".

"Јасни су нам њихови принципи и покушај да повежу именовање некога на нивоу Републике Српске са оним што се ради на нивоу Савјета министара. То је непринципијелно и није ствар договора. Није било никаквог пакета те врсте везано за именовања", рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да годинама постоји опструкција у ФБиХ, која је постојала и када је СНСД требало да добије различите позиције на кантоналном и федералном нивоу.

"Увијек је била тешка мука да се обезбиједи учешће наших кадрова, али генерално говорећи и Срба", рекла је Цвијановићева и додала да нема праве репрезентативности и учешћа Срба у администрацији различитих нивоа власти у ФБиХ.  

Већина у парламенту није и неће бити угрожена

Потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић изјавила је да већина у оквиру парламента Српске није и неће бити угрожена како год да се разријеше одређена питања у политичким партијама.
"То су ствари које се дешавају унутар партија. Унутар коалиције се није разговарало о томе. Све се дешавало у посљедња два дана и не може се очекивати да коалиција засједа око тога, нити је то сада питање коалиције", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци, коментаришући ситуацију у Социјалистичкој партији.

Она је указала на важност да коалиција има јасно изражену подршку у оквиру парламента и парламентарне већине, што је неопходно за функционисање Владе.

Предсједник СП Петар Ђокић изјавио је да је из ове странке искључио Максима Скоку, Горана Селака и Миленка Савановића, те да очекује да мандати у Народној скупштини Републике Српске буду враћени овој политичкој партији.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана