Од 36 милиона евра помоћи, за мигранте потрошено 94 одсто

Срна
Од 36 милиона евра помоћи, за мигранте потрошено 94 одсто

САРАЈЕВО - Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер рекао је да је ЕУ од почетка прошле године пружила 36 милиона евра помоћи БиХ, од којих је 96 одсто потрошено на бригу за мигранте, укључујући успостављање и управљање привремених прихватних центара Ушивак, Борићи, Бира, Мирал и Седра.

Сатлер је навео да је преосталих шест одсто искориштено за помоћ БиХ с циљем јачања капацитета за управљање миграцијама, те да у ЕУ очекују од власти БиХ да заједно раде на изналажењу начина за подјелу одговорности и одрживих рјешења за питања миграција.

Он је додао да је примјер тога недавна одлука власти у БиХ о додјели два додатна објекта за пријем миграната на подручју изван Унско-санског кантона.

“Ова одлука смањиће притисак на власти Бихаћа и Унско-санског кантона који су миграцијски прилив до сада носили на својим плећима. Ово би требало довести до брзог затварања локације Вучјак”, сматра Сатлер.

Он је додао да ће ЕУ наставити ангажман да би помогла у изналажењу одрживих и прихватљивих рјешења за све, кроз дијалог и у блиској консултацији са властима БиХ.

Сатлер је навео да је Европска комисија у контакту и са властима Хрватске о питању имплементације заједничког европског система азила, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

Он је истакао и да је ЕУ опредијељена да подржи полицијске структуре у БиХ да јачају сарадњу, координацију и ефикасност да би испуниле потребе и очекивања грађана БиХ у складу са међународним и ЕУ стандардима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана