Обуставља се аутобуски превоз на подручју Градишке

Срна
Обуставља се аутобуски превоз на подручју Градишке

ГРАДИШКА - Штаб за ванредне ситуације града Градишка донио је данас одлуку да се обустави аутобуски саобраћај на подручју града, затворе два од три објекта вртића Јавне предшколске установе “Лепа Радић”, те појачају мјере дезинфекције јавних установа и јавних површина на подручју града.

Аџић је након сједнице Штаба рекао да ће аутобуси саобраћати само на двије линије, према Ораховој и Горњим Подградцима, због рада одређених привредних субјеката и превоза здравствених радника, те да ће за неопходно збрињавање дјеце радити само вртић у градском насељу Сењак.

Према Аџићевим ријечима, у кућној изолацији тренутно је 598 лица, из изолације је изашло 38, извршено је до сада 420 контрола, а од јуче контролисаних 77 лица, четири су прекршила ријешење о изолацији.

“Дати су налози комуналној полицији и припадницима Полицијске управе Градишка да у току дана та четири лица присилно приведу у карантин код бившег царинског терминала”, додао је Аџић.

Он је похвалио Дом здравља и Хигијенско-епидемиолошку службу јер су у кратком времену контактирали оба лица за која је данас објављено да су новозаражени, узели изјаве о њиховим контактима како би се та лица могла евентуално довести у везу са постојећим кластерима, те свим њиховим контактима издали рјешења о четрнаестодневној кућној изолацији.

Аџић је навео да је Болница Градишка оспособила посебно одјељење за евентуални порођај заражених трудница и оних у изолацији, те 34 кревета у одјељењу за плућне болести који ће бити намијењени за болничко лијечење лица која су у кућној изолацији или су заражени вирусом корона.

Он је истакао да је градишка болница створила техничке услове да се 12 респиратора прикључи на инсталације, те да има обећање из Института за јавно здравство да ће према Градишци бити упућен одређен број респиратора и заштитних маски, одијела и рукавица.

Аџић је нагласио да је циљ да се здравственим радницима и грађанима обезбиједе довољне количине заштитне опреме и дезинфекционих средстава, наводећи да Апотека Градишка и “Галанфарм” под надзором Института за јавно здравство производе дезинфекциона средства.

“Спремни смо да купимо 20.000 заштитних маски за потребе Дома здравља и Болнице, раднике градских установа и пензионере”, рекао је Аџић.

Он је навео да је донесена одлука да се при Градској управи отворе намјенски рачуни у КМ и девизни за прикупљење средстава за набавку медицинске и заштитне опреме и дезинфекционих средстава, те очекује да ће се привредници и грађани укључити у ову акцију.

Директор Дома здравља Градишка Весне Глувић Челић рекла је да ова здравствена установа од данас сваког пацијента третира као потенцијално зараженог вирусом корона, с обзиром да се за једну од двије новозаражене особе не може утврдити да је била у контакту са инфицираним особама или њиховим контактима, нити је путовала.

Начелник Хигијенско-епидемниолошке службе Слађана Тепавац рекла је да се од двије новозаражене особе, једна налази у Клиници за инфективне болести Универзитетстког клиничког центра Републике Српске, а друга ће данас из кућне изолације бити пребачена у карантин у Студентском центру у Бањалуци.

Она је додала да је току узимање брисева свих њихових контаката, као и даље епидемиолошко истраживање.

Тепавац је навела да су јуче у карантину узели брисеве 35 људи који су из иностранства ушли на граничном прелазу у Градишци, а да је тестирање показало да нису заражени вирусом корона, те ће они данас бити транспортовани у своје локалне заједнице.

“Јутрос смо узели узорке још 24 особе и за њих се чекају резултати”, додала је Тепавац.

У Градишци су до сада вирусом корона заражене три особе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана