Обрт у случају смрти Лане Биједић: Патолог тврди да се убила

Агенције
Обрт у случају смрти Лане Биједић: Патолог тврди да се убила

Тужилаштво и врх полиције МУП-а ЗХЖ су, већ средином новембра 2019. године, од стране реномираног светског форензичног патолога Џона Кларка били аргументирано упознати да се у случају смрти Лане Биједић ради о паду с велике висине у воду, али су упркос томе наставили су да истражују убиство.

Кларк је предложио да направи налаз и брани га пред судом, новинарима или пред било којим тимом патолога на светском нивоу.

На састанку, који је протекле недјеље одржан у просторијама МУП-а ЗХЖ, пале су тешке оптужбе на релацији представника Центра за форензичка вјештачења и тужилаца који су водили истрагу.

Вјештакиња за биолошке трагове Центра за форензичка вјештачења при ФУП-у Елма Карахасановић је на састанку темељно образложила све околности око добре воље реномираног патолога, односно да је у новембру 2019. године, у вези са случајем Лане Биједић, позвала поступајућег тужиоца Јосипа Аничића у Сарајево како би га упознала са Кларком.

Карахасановићева је посебно истакла да је, након прегледа налаза обдукције, степена и врсте повреда на тијелу Лане Биједић, патолог Кларк недвосмислено утврдио да се ради о паду с велике висине у воду, те је чак понудио тужитељству да бесплатно направи налаз и мишљење.

Иако су већ мјесец дана након проналаска беживотног тијела Лане Биједић, комесар Галић и тужитељ Аничић имали ове информације, они су бескомпромисно, из само њима знаних разлога одбацили теорију свјетског стручњака из подручја форензичне патологије и истрагу наставили да воде као убиство.

Вјештакиње Карахасановић упитала је тужитеље Чуљка и Аничића зашто нису прихватили Кларкову сугестију и тијело Лане Биједић задржали како би се омогућио приступ евентуалним потребним узорцима. Али обојица су ћутали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана