Обрад Кесић, шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону: Палмер види само српски национализам

Ведрана Кулага Симић
Обрад Кесић, шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону: Палмер види само српски национализам

Америчка спољна политика у вријеме Доналда Трампа направила је велики заокрет, али има примјера као што је Метју Палмер чије изјаве потврђују да национализам види само код Срба, истакао је у разговору за “Глас Српске” шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић.

Коментаришући боравак специјалног америчког изасланика за западни Балкан Метјуа Палмера у Сарајеву и поруке које је том приликом упутио, нагласио је да је већина тога већ виђена.

- Палмерова посета је уследила након вашингтонског споразума између Београда и Приштине и очигледно је да су се Стејт департмент и Палмер нашли на периферији. Било је мало чудно да се нашао у Бриселу и да није био укључен у преговоре у Вашингтону. Постоје индикације подела у погледу не само на ситуацију на Косову и Метохији, већ и генерално када је реч о спољној политици Америке између Беле куће и Стејт департмента. Његова посета БиХ је симболична. Прво, да се покаже да су САД укључене у процесе на Балкану, те да покушава да охрабрује снаге које вуку политику према старим циљевима политике САД - глобалистичкој перцепцији према којој сви на Балкану треба да се одрекну национализма. Према ономе што чујемо од Палмера, видимо да то само препознаје међу Србима, а међу другим народима се налази у ситуацији да то и потпаљује - каже Кесић.

ГЛАС: Шта потпаљује?

КЕСИЋ: Често прећути што је свима јасно. На пример, око национализма СДА, неких потеза који су усмерени на централизацију БиХ. То што прећути и усмерава критику на Бањалуку, охрабрује национализме других и не помаже да се решавају кључни проблеми на које би била стављена тачка кад би Стејт департмент имао равноправнији приступ.

ГЛАС: На које проблеме мислите?

КЕСИЋ: Прво на ситуацију у БиХ у вези са изборима и договор који су сви лидери потписали, а које Бакир Изетбеговић и СДА често касније забораве.

ГЛАС: Палмер је, током посјете Сарајеву, истакао да за САД не постоји релевантно поређење Косова и Српске. Какав је Ваш став о томе?

КЕСИЋ: О томе говорим. То је потврда. Он је често само осетљив на српски патриотизам, национализам, а игнорише друге. Принцип међународног права говори нешто сасвим другачије, а то је да сваки народ има право на самоопредељење и ако се то право даје као Албанцима на Косову од стране Запада, нормално је и природно да српски народ има исте аспирације у Српској. Не може се игнорисати да су те аспирације легитимне и заштићене према статуту УН, тако да мислим да је то стварање неке реалности која само одговора аргументу који износи Палмер.

ГЛАС: Изборна кампања у САД се захуктава. На чијој страни је српска заједница - Доналда Трампа или Џозефа Бајдена?

КЕСИЋ: Бајден има предност што се тиче анкета, али се она полако топи. Велика већина српске заједнице подржава Трампа јер је антиглобалиста и показује да поштује и уважава српске ставове, посебно када је у питању Косово и Метохија, али и односи према Републици Српској.

ГЛАС: Срби су доста очекивали од доласка Трампа на чело САД. Да ли су и колико очекивања испуњена?

КЕСИЋ: То се мора широко посматрати. Најважније је да видимо значајне промене које значе Српској и Србији. Трамп је одвео спољну политику супротно од глобализма који је нанео велику штету српском народу у бившој држави. Уважава националне државе и говори да је то будућност новог светског поретка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана