Обиљежено 29 година од трагичне смрти Срђана Алексића:Туга се не може избјећи али понос је јачи од ње

Г.С.
Foto: radiotrebinje.com

ТРЕБИЊЕ - На градском гробљу у Подгљивљу данас је обиљежено 29 година од трагичне смрти Срђана Алексића, Требињца који је живот изгубио у 27. години бранећи другог човјека.

Срђанов отац Раде, представници градске управе и пријатељи породице, положили су цвијеће на Срђанов гроб.

Отац Раде је истакао да се туга не може избјећи али да је понос јачи од туге.

„Када видите сузу у мом оку, то је суза поноса, поноса јер знам да је Срђаново дјело пробудило у многом човјеку осјећај човјечности и поштовања и осјећај припадности- да Срђо припада њему“, рекао је Раде Алексић.

Он је истакао да га усправно држи и даје му снагу и храброст подршка људи који поштују Срђанову жртву. Прочитао  је и писмо које је добио из Лондона као знак саучешћа у болу и знак подршке у коме је истакнуто да се диве храбрости оца који је изгубио сина и Срђаном људском подвигу.

 Истакао је да би волио да Новак Ђоковић дође на гроб Срђана Алексића.

„Да се сретну два човјека- један који је својим животом показао шта треба учинити као човјек, и Новак, човјек који живи и својим животом показује цијелом свијету како човјек треба да се понаша. Ја се извињавам на мојој слободи и позиву али то ми срце тражи“, рекао је, у сузама, Раде Алексић.

Ђорђе Миљановић, потпредсједник Скупштине Града Требиња је навео да се на данашњи дан сјећамо велике жртве Срђана Алексића из једног  тешког времена- времена страдања.

„Град Требиње има трајну обавезу да овај један дан у години посвети Срђану и да се тај дан достојно обиљежава. У том контексту град је посветио Срђу један међународни пливачки митинг и спортски  терени у граду су названи његовим именом. Срђан је једна невина жртва, човјек који је стао на страну слабијег и који је у времену страдања показао да се може бити човјек. Пандан у другој страни био је Рефик Вишћа из Завидовића“, рекао је Миљановић.

Он је навео да би тема неке од Скупштина Града Требиња могла бити и та да један дан у години буде посвећен Срђану и по дјелу њему сличним људима.

Рајко Ћапин, пријатељ породице је навео  да је ово дан када се сјећамо човјека који је спасавао човјека.

„Срђан је постао примјер како треба живјети, достојанствено, часно, поштено, и на крју крајева како се сви морамо уважавати, поштовати, бити толерантни, без обзира ко смо, шта смо и одакле потичемо. Срђан је један свијетао примјер, који треба његовати, поштовати и бити примјер младим генерацијама“, навео је Ћапин.

Срђан Алексић, преминуо је у требињској болници 27. јануара 1993. године од посљедица удараца задобијених шест дана раније у центру града, бранећи Алена Главовића.

Неколико улица у градовима  у региону названо је Срђановим именом, а установљена је и новинарска награда „Срђан Алексић“, која се додјељује за професионално и континуирано извјештавање о маргинализованим групама.

Срђану Алексићу је постхумно додијељена и повеља Хелсиншког комитета за људска права у БиХ, пренoси radiotrebinje.com.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана