Обиљежено 29 година од страдања Срба у Оџаку

Срна
Обиљежено 29 година од страдања Срба у Оџаку

ВУКОСАВЉЕ, ОЏАК - У Вукосављу и селу Нови Град код Оџака данас је обиљежено 29 година од затварања 1.294 Срба у оџачке логоре у Фабрици "Стролит" и објекту основне школе у овој федералној општини.

Представници удружења логораша "Оџак 92", чланови породица жртава и начелник Вукосавља Борислав Ракић положили су вијенце и запалили свијеће на централном спомен-обиљежју страдалим оџачким Србима у Вукосављу, а потом је код споменика у порти цркве Светог Петра и Павла у Новом Граду служен парастос и положени вијенци за погинуле логораше и борце из овог краја.

Предсједик Удружења логораша "Оџак 92" Милан Милетић рекао је да тортуру у логорима у Оџаку, а касније у Броду, Орашју, Славонском Броду и Сплиту у Хрватској, нису преживјела 42 логораша, а у одбрани Републике Српске погинуло је 20 српских бораца који су претходно прошли кроз логоре хрватско-муслиманских јединица у којима су над њима примијењене 132 методе мучења.

-Од 1.294 српска логораша, у оџачким логорима је од маја до јула 1992. године било затворено 864 мушкарца, 326 жена и 104 дјетета - рекао је Милетић, који је и члан Предсједништва Савеза логораша Репбулике Српске.

Он је навео да су у том периоду силоване 62 Српкиње, од којих је најмлађа жртва имала 10, а најстарија 60 година.

Милетић је истакао да логораши нису задовољни процесуирањем познатих злочинаца над српским цивилима.

-Од 174 кривичне пријаве за најтеже ратне злочине, само је седам злочинаца осуђено на укупно 70 година затвора - рекао је Милетић и додао да у задње три године нема ниједне истраге нити подигнуте оптужнице за злочине почињене на просотру цијеле Посавине.

Милетић је навео да је несхватљиво правдање правосудних институција да је епидмије вируса корона разлог за обустављање процесуирања, те да се може закључити да код надлежних правосудних институција БиХ не постоји воља да буду истражена злостављања логораша, као и случајеви силовања жена.

Задњи српски заточеник са подручја Оџака размијењен је 26. маја 1993. године.

Одборник у Скупштини општине Оџак из реда српског народа Дамир Иветић рекао је да се на простор Оџака до сада вратило око 200 домаћинстава са близу 400 чланова.  

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана