Обиљежено 17 година од погибије Бориса Трајковског

Срна
Обиљежено 17 година од погибије Бориса Трајковског

МОСТАР - На спомен-обиљежје на Матића брду код Стоца данас су положени вијенци поводом 17 година од погибије македонског предсједника Бориса Трајковског, који је са осморо сарадника и чланова посаде страдао у авионској несрећи приликом доласка на инвестициону конференцију у Мостар.

Вијенце су положиле делегације Владе Сјеверне Македоније, кабинета македонског предсједника, Војске Сјеверне Македоније, Савјета министара, Предсједништва БиХ, Парламентарне скупштине БиХ, Министарства спољних послова у Савјету министара, Владе Федерације БиХ (ФБиХ), града Мостара и Удружења македонских грађана у БиХ.

Замјеник предсједника македонске Владе за борбу против корупције и криминала Љупчо Николовски рекао је да је Трајковски био мудар, искрен и отворен политичар, те да је био поштован - не само у Сјеверној Македонији, него и у региону и шире.

- Важио је за искреног, храброг и отвореног лидера, од којег можемо много да научимо и на нама је да продужимо његово дјело - поручио је Николовски.

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић истакао је да ће смрт Бориса Трајковског оставити неизбрисив траг и у БиХ и у Сјеверној Македонији, као и да ће тај македонски предсједник кроз историју остати запамћен као миротворац који је био посвећен дијалогу.

- Његова смрт изненадила је све грађане БиХ, као и (Сјеверне) Македоније. Бориса Трајковског жалили су и Срби и Хрвати и Бошњаци и тај дан прије 17 година - први пут након завршетка ратних сукоба, проглашен је даном жалости на читавој територији БиХ - истакао је Лучић.

Лучић је нагласио да, они који су познавали Трајковског, кажу да је био смирен политичар, мудар и модеран и зато ће његове идеологије остати уклесане у темеље срећније и боље будућности Балкана.

Авион македонске Владе срушио се 26. Фебруара 2004. године на подручју села Ротимља, између Мостара и Стоца, а осим Трајковског, у несрећи су страдали савјетници из његовог кабинета Димка Илкова Бошковић, Ристо Блажевски и Анита Лозановска, радник македонског Министарства спољних послова Миле Крстевски, чланови обезбјеђења Борис Велинов и Аце Велиновски, те пилоти Марко Марковски и Бранко Ивановски.

О паду авиона годинама је било много недоумица, међутим, у завршном извјештају међународне комисије која је водила истрагу наведено је да су пилотске грешке главни узрок ове авионске несреће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана