Обиљежено 16 година од смрти Бориса Трајковског

Срна
Обиљежено 16 година од смрти Бориса Трајковског

МОСТАР - На спомен-обиљежју на Матића брду у близини Стоца данас је положено цвијеће поводом 16 година од погибије македонског предсједника Бориса Трајковског, који је страдао на овом мјесту у авионској несрећи заједно са још осам сарадника и чланова посаде приликом доласка на инвестициону конференцију у Мостар.

Вијенце су на спомен-обиљежје положили представници свих нивоа власти у БиХ и чланови делегације Владе Сјеверне Македоније. 

Министар за дијаспору Сјеверне Македоније Едмонд Адеми рекао је да је Трајковски оставио велики траг не само у македонском друштву и држави него и у БиХ. 

"Био је човјек који није дијелио људе по вјерској и етничкој основи, човјек који је био отвореног срца и душе, човјек који је имао мјеста за сваког и такав је био од почетка свог мандата, па до посљедњег даха", казао је Адеми. 

Он је додао да је визија коју је Трајковски имао за своју државу успјела. 

"Тежио је ка томе да Сјеверна Македонија постане чланица НАТО-а не због престижа, већ политичке вриједности, у чему се успјело, а све смо ближе и отварању преговора с ЕУ", навео је Адеми. 

Замјеник министра спољних послова БиХ Јосип Бркић приликом пологања вијенаца рекао је да је Трајковски радио на продубљивању добросусједских односа, стабилности региона и просперитета. 

"БиХ не заборавља и неће освједочене пријатеље као што је био Трајковски, људска, морална и политичка громада, али и искрен пријатељ БиХ", рекао је Бркић. 

У авиону македонске Владе, који је пао 26. фебруара 2004. године на подручју села Ротимља, погинули су Трајковски, савјетници из његовог кабинета Димка Илкова Бошковић, Ристо Блажевски и Анита Лозановска, радник македонског Министартсва спољних послова Миле Крстевски, чланови обезбјеђења Борис Велинов и Аце Велиновски, као и пилоти Марко Марковски и Бранко Ивановски. 

О паду авиона годинама је било пуно недоумица, међутим у завршном извјештају међународне комисије која је водила истрагу наведено је да су пилотске грешке главни узрок авионске несреће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана