Обиљежена 31 година од формирања ВиПВО Војске Српске

Срна
Обиљежена 31 година од формирања ВиПВО Војске Српске

ЛАКТАШИ- У Маховљанима код Лакташа данас је обиљежена 31 година од формирања Ваздухоповства и противваздушне одбране (ВиПВО) Војске Републике Српске, чији је 61 припадник положио живот за стварање Српске.

За погинуле припаднике ВиПВО Војске Републике Српске служен је парастос, прислужене су свијеће и положени вијенци на Централном спомен-обиљежју на војном дијелу аеродрома Маховљани.

Пуковник Јанко Кецман истакао је да је ВиПВО дала немјерљив допринос стварању Републике Српске те нагласио да су припадници овог рода Војске Републике Српске учествовали у бројним борбеним операцијама, посебно у операцији "Коридор".

Он је нагасио да будуће генерације треба да чувају тековине Одбрамбено-отаџбинског рата.

Градоначелник Лакташа Мирослав Бојић рекао је да је неопходно сваке године обиљежавати овај важан догађај из ближе српске историје и дати му на значају.

Он јер нагласио да градска управа Лакташи води рачуна о борачким категоријама, посебно о породицама погинулих бораца и ратним војним инвалидима, те истакао да ће то и даље чинити.

-Привели смо крају приватизацију борачких станова послије 20 година и помоћи ћемо свим борачким категоријама у складу са финансијским могућностима града Лакташи - навео је Бојић.

Милош Павловић са Пала, чији је отац Владимир погинуо крајем 1995. године на Равној планини, рекао је да је важно обиљежавати ове датуме и сјећати се жртава рата и да се овакве ствари више никоме не понове.

Вијенце на Централно спомен-обиљежје положиле су делегације породица погинулих бораца, Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, бригаде ВиПВО, града Лакташи, Борачке организације Лакташи, Хеликоптерског сервиса и Министарства унутрашњих послова Републике Српске те Удружења градађан "Ваздухоповац".

Обиљежавање 31 године од формирања Ваздухоповства и противваздушне одбране Војске Републике Српске организовао је Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук.

ВиПВО Војске Републике Српске је формирано 27. маја 1992. године, од када је извршено 16 борбених летова за подршку копненим снагама, а команде су биле у Залужанима и Маховљанима у оквиру 874. ваздухопловне базе Војске Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана