Обиљежена 31 година од формирања Првог и Другог крајишког корпуса ВРС

Срна
Обиљежена 31 година од формирања Првог и Другог крајишког корпуса ВРС

БАЊАЛУКА - Први крајишки корпус Војске Републике Српске био је армија са 125.000 бораца која је успјела да се извуче из непријатељског окружења од Брчког, Грмеча, Влашића и Озрена и одбрани од такозване Армије БиХ и ХВО-а, рекао је данас ратни командант Штаба Првог крајишког корпуса генерал Бошко Келечевић.

-Били смо у оперативном окружењу цијелом ријеком Савом код Брчког, ријеком Уном код Грмеча, код Влашића ријеком Угром и на Озрену - рекао је Келечевић на обиљежавању Дана ова два корпуса у бањалучкој касарни “Козара”.

Он је истакао је такво оперативно окружење тражило велике снаге да се тај простор брани и одбрани од непријатељских снага такозване Армије БиХ и Хрватског вијећа одбране, које су настојале да пресијеку тај крај и да нема Републике Српске.

-Умјешним командовањем команданта Другог крајишког корпуса Момира Талића који је добрим дијелом водио оперативна дејства и Првог и Другог крајишког корпуса успјели смо да се пробије „Коридор“ на Видовдан 1992. године кроз Посавину - истакао је Келечевић.

Келечевић је истакао да без пробоја “Коридора”, у којем су учествовали и Први и Други крајишки корпуси, данас не би било Републике Српске.

Према његовим ријечима, из оба корупса погинуло је више од 9.000 бораца.

Помоћник команданта Другог крајишког корпуса пуковник у пензији Микајло Митровић рекао је да је тај корпус формиран по наређењу команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића на сјеверозападном дијелу Српске.

-Други крајишки корпус је имао задатак да сачува српски народ од геноцида и он је то успјешно извршио - истакао је Митровић.

Митровић је подсјетио да је тадашње вријеме било веома тешко јер је упоредо са вођењем борбених дејстава против непријатељских снага требало вршити обуку и попуњавати јединице Војске Републике Српске, док су се истовремено водила борбена дејства.

Ми смо извршили све задатке које је пред нас поставио Главни штаб Војске Републике Српске”, рекао је Митровић.

Дан Првог и Другог крајишког корпуса је дан када се обиљежава успомена на све оперативне саставе који су дјеловали у оквиру Војске Републике Српске током протеклог рата.

Први крајишки корпус током рата је имао око 125.000 бораца, од којих је око 9.000 погинуло, а 22.778 је рањено. Корпус је држао фронт у дужини од 1.160 километара, а попуњавао се са територије 28 општина.
Други крајишки корпус бројао је 18.000 војника, а имао је више од 2.000 погинулих бораца.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана