Обиљежавање 26 година од страдања Срба у "Бљеску" 24. априла

Срна
Обиљежавање 26 година од страдања Срба у "Бљеску" 24. априла

БАЊАЛУКА - Обиљежавање 26 година од страдања српског народа из западне Славоније у акцији хрватске војске и полиције "Бљесак" у Градишци ће ове године бити одржано 24. априла када је планирано откривање споменика погинулим Србима из тог дијела Хрватске, речено је Срни у Удружењу Срба протјераних из западне Славоније.

Предсједник Удружења Крсто Жарковић рекао је Срни да је обиљежавање помјерено на 24. април, умјесто 1. маја због немогућност црквених званичника да тада служе парастос.

Он је навео да је ове године предвиђено откривање новоизграђеног споменика за 1.241 погинуло лице српске националности из западне Славоније у периоду од 1991. до 1995. године.

Према његовим ријечима, предвиђено је да споменик открију српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ БиХ Милорад Додик, градоначелник Градишке Зоран Аџић и он, као предсједник Удружења протјераних Срба из западне Славоније.

Обиљежавање ће почети у 9.15 часова када ће бити служен парастос у Цркви Покрова Пресвете Богородице у Градишци, а у 10.30 часова је предвиђено откривање споменика и помен жртвама код споменика, који је изграђен недалеко моста на ријеци Сави.

Организатори обиљежавања егзодуса Срба из Западне Славоније су Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, Град Градишка, Удружење Срба протјераних из западне Славоније и Српска православне црква.

Првог маја 1995. године 16.000 припадника хрватских оружаних снага напало је 15.000 Срба у западној Славонији и око 4.000 припаднике српске војника Крајине, која је била под заштитом УН.

У операцији "Бљесак" 1. и 2. маја 1995. године убијено је или се води као нестало 283 Срба, од којих 55 жена и 11 дјеце.

Градишка 24. априла обиљежава Дан града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана