Обиљежавање 25 година од егзодуса Срба: Свијеће и вијенци за жртве "Олује"

Срна
Обиљежавање 25 година од егзодуса Срба: Свијеће и вијенци за жртве "Олује"

БАЊАЛУКА – У организацији Владе Републике Републике Србије и Владе Републике Српске сутра у 19.30 часова у Сремској Рачи биће обиљежен Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у "Олуји".

На почетку церемоније предвиђено је да се на мосту на Сремској Рачи сретну предсједник Србије Александар Вучић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, а дочекаће их Његова светост патријарх српски Иринеј.

У прес-служби предсједника Србије Срни је речено да је предвиђено да Вучић дође на мост са стране Србије, а Додик са стране БиХ, односно Републике Српске.

- Они ће доћи до пола моста, поздравити се са патријархом Иринејем на мосту. Патријарх ће служити парастос, а пре тога ће на мосту бити откривена спомен-плоча и положени венци - рекли су у прес-служби.

Спомен-плоча на мосту биће откривена симболично, уз минут ћутања и полагање вијенаца. Плоча ће бити увијек освијетљена тако да свако ко прође може да је види.

Биће одржан и музичко-сценски програм, уз учешће музичара, глумаца и рецитатора, а биће присутна и дјеца из избјегличке колоне.

Предвиђен је и сусрет предсједнице Републике Српске Жељка Цвијановић и Додика са предсједником Републике Србије Александром Вучићем и премијером Аном Брнабић.

Око 20.00 часова предвиђено је откривање спомен-плоче и полагање вијенаца, а потом обраћање српског члана Предсједништва БиХ и предсједника Србије.

И служењем парастоса у бањалучком храму Христа Спаситеља, полагањем вијенаца на Пердуовом гробљу у Бањалуци у сриједу, 5. августа, биће обиљежено 25 година од егзодуса српског народа из Републике Српске Крајине и злочиначке акције хрватске војске и полиције "Олуја".

- Парастос ће бити служен у 11 часова, а парастос и полагање вијенаца код споменика страдалим Крајишницима на Динари на Пердуовом гробљу у 12.30 часова - речео је у "Веритасу", који је организатор обиљежавања у сарадњи са локалним заједницама и Српском православном црквом (СПЦ).
Обиљежавање у организацији "Веритаса" биће настављено 6. августа у 10.00 часова служењем парастоса у храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду, паљењем свијећа према "Мосту спаса", спуштањем вијенаца у ријеку Уну у 10.45 часова, те полагањем вијенаца код споменика у Туњици.

Исти дан у храму Светога Саве у Сводни у 11.45 часова биће служен парастос и положени вијенци код спомен-крста.

Програм обиљежавања завршава се у петак, 7. августа, служењем парастоса и полагањем вијенаца код Спомен-крста на Петровачкој цести у мјесту Бравско/Јањила , док је у 12.00 часова предвиђена посјета Спомен-соби у Дринићу.
Према подацима "Веритаса", током "Олује" из својих домова протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године операцију "Олуја" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је "Олуја" имала све карактеристике геноцида.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана