О црногорском предсједнику највјероватније у сриједу

В. К.
О црногорском предсједнику највјероватније у сриједу

БАЊАЛУКА - Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске, коју је затражио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик након што је прегласан у тој институцији у вези са доласком предсједника Црне Горе Мила Ђукановића у БиХ, те распоређивањем страних припадника на граници, највјероватније ће бити заказана за сриједу.

Предсједавајући и хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић те бошњачки члан Шефик Џаферовић подржали су на посљедњој сједници те двије тачке дневног реда, док је Додик био против.

У кабинету предсједника парламента Српске Недељка Чубриловића у петак су потврдили да су запримили захтјев за сазивање сједнице Скупштине на којој би се посланици изјаснили о изјави Милорада Додика о проглашењу Одлуке о прихватању споразума о статусу између БиХ и ЕУ о активностима које спроводи Агенција за европску граничну и обалну стражу на територији БиХ, без консензуса усвојене на сједници Предсједништва БиХ, веома штетном по виталне интересе Републике Српске.

Додик је затражио и да се посланици изјасне и о изјави о проглашењу закључка о утврђивању званичне посјете Мила Ђукановића БиХ 2. и 3. марта, који је без консензуса усвојен на сједници Предсједништва БиХ, штетним по виталне интересе Републике Српске.

Српски члан Предсједништва БиХ је позвао посланике Народне скупштине Републике Српске да у року од десет дана одрже сједницу и двотрећинском већином подрже те двије изјаве, а у СНСД-у јуче је “Гласу Српске” потврђено да би сједница могла бити већ у сриједу.

- Коначан датум утврдиће Колегијум Народне скупштине РС, а видјећемо да ли ћемо током сједнице, у дијелу који се односи на посјету Ђукановића, утврдити одређене закључке у вези са дешавањима у Црној Гори, односно положају српског народа и светиња - казали су у тој странци.

Ако у року од десет дана од дана просљеђивања изјаве двотрећинском већином потврди Народна скупштина РС, оспорена одлука и закључак не ступају на снагу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана