О “Боју на Косову” одлучиће Стразбур

Драгана Орловић
О “Боју на Косову” одлучиће Стразбур

Бањалука - Изгубивши вјеру у овдашње судове, некадашњи припадник Војске РС и Оружаних снага БиХ Раденко Боројевић по правду је отишао чак у Стразбур, одакле већ двије године чека епилог дугогодишње правне борбе против Министарства одбране БиХ, од којег тражи да му врати његове слике.

Боројевићева битка по разним судовима траје скоро седам година и полако, како каже, губи наду да ће икада вратити своја ауторска права.

Слике “Бој на Косову” и “Коридор живота”, које су регистроване и у Институту за заштиту интелектуалног власништва, те серијал од пет слика “Српски војник кроз историју и ратовање” његова су дјела која су била мотив многих манифестација. Та дјела обиљежила су разне историјске датуме, а нашла су се и у два филма, иако од Боројевића нико није тражио дозволу за њихово коришћење.

- Све мање вјерујем у правни систем и мислим да полако губим ову битку за своја ауторска права, која траје ево већ седам година - разочарано поручује Боројевић.

Боројевић објашњава да је 20. јануара 2017. године послао апелацију Уставном суду БиХ, који је, како наводи, само преписао одлуку Суда БиХ, због чега је 7. септембра те године предмет послао у Стразбур.

- Све што сам могао урадио сам. Али, тешко да ће се ишта  промијенити у овом случају - додаје Боројевић.

Он напомиње да никада није добио било какву накнаду за своје слике и њихово коришћење.

- Једноставно, присвојили су их - истиче огорчено Боројевић и додаје да његов уговор о ангажману у војсци није у вези са његовим умјетничким радом.

Боројевић каже да је ријеч о дјелима која је насликао док је још био у војној служби и изложена су у Клубу ВРС у касарни “Козара”. Међутим, са војном службом се опростио 2013, због преласка старосне границе од 35 година. Тада је и затражио од Министарства одбране БиХ да му слике буду враћене, али захтјев је одбијен, уз образложење да су укњижене као власништво војске.

У бици за враћање својих дјела нашао је упориште и у Закону о ауторским и сродним правима БиХ, на основу којег је добио двије пресуде Суда БиХ у своју корист. Прву у јуну 2015. и другу у априлу ове године. Међутим, његова срећа кратко је трајала. Обје пресуде су поништене. Таква одлука образложена је тиме да је Боројевић слике урадио током радног времена у војној служби и да нема ауторска права над њима.

Ауторска права

Закон о ауторским правима предвиђа да ако дјело настане у извршавању радних обавеза или по упутствима послодаваца, сва ауторска права пренесена су на послодавца за период од пет година од дана завршетка тог дјела. Међутим, то није случај уколико је уговором или другим актом другачије регулисано. Послије истека рока од пет година права послодавца престају и прелазе на аутора. Ова процедура је другачије регулисана ако је послодавац затражио поновни пренос права, а у том случају аутору припада одговарајућа накнада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана