НСРС: Размотрен Приједлог измјене одлуке о дугорочном задуживању Српске

Срна
НСРС: Размотрен Приједлог измјене одлуке о дугорочном задуживању Српске

БАЊАЛУКА - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог одлуке о измјени одлуке о дугорочном задуживању Републике Српске, којом је предвиђено дугорочно задуживање Српске за ову годину у максималном износу до 678 милиона КМ.

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да је структура овог задужења таква да је на домаћем тржишту 354,1 милион КМ, а на иностраном тржишту 323,8 милиона КМ.

Видовићева је подсјетила да је, када је усвајан буџет Српске за ову годину, донесена одлука о дугорочном задужењу од 315 милиона КМ, истичући да се сада ова цифра помјера на 678 милиона КМ.

“Разлог за овако повећање задужења је пандемија вируса корона која се десила у цијелом свијету и у Републици Српској”, рекла је Видовићева.

Посланици су јуче размотрили скупштинску тачку о потврђивању аката које је донио предсједник Републике за вријеме ванредног стања и доношењу одлуке о престанку важења уредби са законском снагом.

По хитном поступку су размотрени су Приједлог ребаланса буџета за ову годину, којим је буџет повећан за 188 милиона КМ и износи 3,613 милијарди КМ, као и Приједлог закона о измјенама Закона о извршењу буџета Српске за 2020. годину.

Народна скупштина Републике Српске је у оквиру 13. посебне сједнице усвојила одлуку о укидању ванредног стања на територији Републике Српске јер је стављена под контролу епидемиолошка ситуација која се односи на вирус корона.

Посебна сједница одржава се у конференцијској сали Владе Републике Српске која задовољава епидемиолошке услове проузроковане вирусом корона.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана