НСРС o појавама од интереса за остваривање уставности и законитости

ГС
НСРС o појавама од интереса за остваривање уставности и законитости

БАЊАЛУКА- У Народној скупштини Републике Српске у току је расправа о појавама од интереса за остваривање уставности и законитости.

Посланици су претходно размотрили Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција као и Нацрт закона о измјенама и допунама Кривичног законика.

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић рекао је да се Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција врши усклађивање са одредбама Кривичног законика Републике Српске, којим је уведена казна доживотног затвора за најтежа кривична дјела.

Образлажући овај нацрт закона Букејловић је рекао да су овим актом донесена рјешења којим се жели унаприједити овај систем.

Овим измјенама и допунама детаљно су прописане процедуре за спровођење јавног конкурса за избор директора и замјеника директора у установама за извршење кривичних и прекршаних санкција у Републици Српској, помоћнике директора и процедуре за пријем у радни однос осталих запослених, наводи се у образложењу овог Нацрта закона.

 Нацрт закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске у сваком смислу промовише истину и његовом примјеном ће се тражити од сваког да стане иза својих ријечи, истакао је данас министар правде Републике Српске Милош Букејловић.

У завршној ријечи о Нацрту закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске у народној скупштини, Букејловић је рекао је циљ овог рјешења заштита достојанства, тјелесног и духовног интегритета, приватности, личног и породичног живота - што је гарантовано и Уставом Српске.

Букејловић каже да је Република Српска демократско друштво које Уставом штити слободу медија.

- Није нам намјера да уведемо цензуру, забранимо слободу изражавања или штитимо носиоце јавних фнкција. Овај закон у сваком смислу промовише истину, а тражиће се од сваког да стоји иза својих ријечи - рекао је Букејловић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је данас да је неопходно уредити јавни, односно медијски простор у Српској, јер има много ствари које се објављују без провјере.

Стевандић је истакао да Нацрт закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске има проблематичних одредаба, међу којима је висина новчане казне, али да је конципиран за све.

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Спске Александар Трнинић каже да јавни простор треба уредити, али да је наведено законско рјешење репресивно и лоше сачињено.

У наставку друге редовне сједнице посланици су расправљали о Приједлогу закона о граду Прњавор којим се уређују подручје, надлежности, органи и његово финансирање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана