Ново компликовање у вези са референдума за опозив начелника општине Теслић: И РИК против министарства

Дарко Момић
Ново компликовање у вези са референдума за опозив начелника општине Теслић: И РИК против министарства

Бањалука - Начелник Теслића Милан Миличевић покренуће управни спор против Министарства управе и локалне самоуправе због кршења и неспровођења Изборног закона и Закона о локалној самоуправи, али и поднијети кривичне пријаве против одговорних због злоупотребе службеног положаја, открива “Глас Српске”.

Прије најављеног покретања управног спора и подношења кривичне пријаве Миличевић је Министарству управе и локалне самоуправе упутио још једну ургенцију у којој пита зашто није у складу са законом покренуло поступак за распуштање Скупштине општине Теслић након што су грађани ове општине 3. марта на референдуму гласали против његовог опозива, који је покренула већина одборника у Скупштини општине Теслић.

- Захтијевамо изјашњење Министарства управе и локалне самоуправе зашто је у случају општине Теслић тражило извјештај од РИК-а тек шест мјесеци након одржаног поступка опозива и подношења иницијативе за распуштање Скупштине општине Теслић за разлику од општине Рудо, гдје је он тражен одмах по пријему иницијативе, уколико се не ради о свјесном кршењу и селективном неспровођењу закона и злоупотреби службеног положаја - наведено је у ургенцији коју је Миличевић упутио ресорном министарству.

Миличевић је овај потез, о чему је писао наш лист, најавио прије двадесетак дана, али на дефинитивно покретање управног спора и подношење кривичне пријаве против министарке управе и локалне самоуправе Лејле Решић одлучио се након што је од Републичке изборне комисије (РИК) РС добио одговор у којем је, између осталог наведено, да досадашња саопштења ресорног министарства о овом случају “не одговарају истини”.

- РИК РС је 3. септембра запримио поднесак Министарства управе и локалне самоуправе којим се тражи достављање извјештаја о спроведеном поступку опозива начелника општине Теслић. РИК није имао никаквих сазнања да је пред министарством покренута иницијатива за распуштање СО Теслић у складу са чланом 152. Закона о локалној самоуправи. Такође, ни поменути, ни Изборни закон не предвиђају обавезу да РИК доставља министарству извјештај о законитости спроведеног поступка за опозив. У том случају, министарство је требало да тражи извјештај од РИК-а одмах по добијању иницијативе за распуштање СО, као у случају општине Рудо - наведено је у одговору РИК-а РС упућеном начелнику Теслића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана