Новитовић: Систем заштите и спасавања БиХ није уређен и функционалан

Срна
Новитовић: Систем заштите и спасавања БиХ није уређен и функционалан

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Вршилац дужности директора Републичке управе Цивилне заштите Милан Новитовић оцијенио је да систем заштите и спасаванја БиХ није уређен и функционалан, иако се то жели тако представити међународним званичницима, на шта је указао током симулацијске вјежбе за столом “Координација 2021” која је почела данас у Сарајеву.

Новитовић је оцијенио као вријеђање интелигенције то што је на презентацији током вјежбе речено да ће се “проиграти капацитет и функционалност координационог тијела”, иако тог тијела у симулацији нема јер није успостављено.

“О чему ћемо ми расправљати, чију ћемо функционалност и оперативност оцјењивати ако у систему вјежбе нисте успоставили координационо тијело”, изјавио је Новитовић.

Према његовим ријечима, није могуће да се у систему заштите и спасавања успостави субординација нити да службеник из Министарства безбједности има овлаштења издавања наредби и команди, у овом случају каманданту Штаба за ванредне ситуације Републике Српске, односно предсједнику Владе.

“То не може ни у симулацији нити у дјечијој игрици. То нећу да дозволим”, поручио је Новитовић.

Према његовим ријечима, координационо тијело је изнад Министарстава безбједности које не може да се постави изнад тога.

“Не постоји правни механизам да узурпирате право координационог тијела које, када се формира, Министарство безбједности постаје његов технички сервис”, истакао је Новитовић.

Новитовић је поручио да штити интересе Републике Српске, српског народа, Републичке управе цивилне заштите и ни на који начин неће учествовати на најперфиднији начин у преносу надлежности.

“Министарставо безбједности има седам институција гдје су пренијете надлежности, а остале су им још надлежности из области заштите и спасавања. Оно што ради то министарство и неки од министара у Савјету министара јесте да се унутар Министарства дода још једна самостална управа, на ових седам које има, што је директно пренос надлежности. Све се свјесно и плански ради”, рекао је Новитовић.

Он је навео и проблем са системом 112, који не постоји и број није у функцији.

Новитовић је рекао да је указао на пропусте, али није напустио презентацију, те изразио спремност да учествује до краја, али да у свакој прилици указује на злоупотребе и да их онемогући.

“Нисмо ми ти који коче систем. Ми желимо функционалност и заштиту српског народа и Републике Српске унутар БиХ, а на овакав начин не идемо у том правцу”, појаснио је Новитовић.

Новитовић је подсјетио да вјежба “Координација 2021”, која се организује уз помоћ САД, има за циљ да проигра све сценаријуме и функционална задужења свих у систему заштите и спасавања, од локалне заједнице, ентитета, до координационог тијела, Савјета министара, упућивања захтјева за међународну помоћ, прихватања тога и пружања помоћи грађанима на угроженим просторима. Вјежба ће трајати до петка, 25. јуна.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана