Новитовић на слободи, забрањено му да обавља дужност директора

Небојша Томашевић
Новитовић на слободи, забрањено му да обавља дужност директора

БАЊАЛУКА - Судија за претходни поступак Окружног суда у Бањалуци одбио је приједлог Републичког јавног тужилаштва да одреди притвор в.д. директору Републичке управе цивилне заштите РС Милану Новитовићу због сумње да је починио кривично дјело злоупотреба службеног положаја или овлашћења, потврђено је "Гласу Српске".

Како је саопштено из Окружног суда, наводећи иницијале, Новитовићу је забрањено обављање службене дужности в.д. директора Републичке управе цивилне заштите Републике Српске и састајање  и контактирање са више лица.

Наводи се да му је забрањено да се сатаје и контактира са Н. Ћ,  Д.К, П С, Ж. Ј, А.М, А.Д, Ж.Л, А.Т, Љ.С, Р.В, А.Ш. и Ж. Ђ, којим се осумњичени не смије приближити на удаљеност мањој од 30 (тридесет)  метара, ма гдје се они налазили, као и да са њима не смије успостављати контакте путем средстава телекомуникација.

- Осумњичени је упозорен да  ће против њега бити одређен притвор ако прекрши обавезе из изреченх  мјера забране. Мјере забране могу трајати  док за то постоји потреба, а најдуже до правоснажности пресуде ако   лицу није изречена казна затвора, или до упућивања на издржавање казне затвора, ако је она изречена. Судија за претходни поступак  ће свака два мјесеца испитати да ли је још потребна примјена мјера забране које су одређене - саопштио је суд.

Његов адвокат Небојша Пантић казао је „Гласу“ да је oдбрана  овакву одлуку очекивала "јер за притвор није ни било законских основа".

Републичко тужилаштво Новитовића терети за квалификовани облик кривичног дјела злоупотреба службеног положаја или овлашћења за које је прописана казна затвора од једне до десет година.

Према незваничним информацијама, Новитовић је осумњичен да је нелегално запослио бившег директора Института за јавно здравство Српске Бранислава Зељковића, партијског колегу из Уједињене Српске, на мјестo стручног савјетника у Републичкој управи цивилне заштите. Зељковић  је раније хапшен, а потом и оптужен за малверзације при набавци медицинске опреме за потребе Института за јавно здравство  током пандемије.

На тај начин је нелегално, како сматра тужилаштво, омогућио да Зељковић оствари имовинску корист већу ид 10.000 КМ.

Новитовић је ухапшен у понедјељак  по налогу Републичког тужилаштва у коме је испитан.

Он је прије хапшења позван да дође у поменуту  институцију гдје дао изјаву везано за оно што га сумњиче, а након тога је ухапшен.

Након тога је опет испитан у Тужилаштву које му је и предложило притвор.

Раније је спекулисано да  тужилаштво провјерава  да ли је Новитовић починио још нека кривична дјела, међутим  на рочишту за одређћивање притвора Новитовићу нису стављена нова кривична дјела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана